Slavski kolač je vrsta hleba koja se pravi jedan dan pre održavanja slave.
Domaćica po običaju sama mesi, peče i ukrašava slavski koač, sa ukrasima koje sama napravi. Kolač može biti u obliku malih rolatića spojinih u jednu celinu ili iz jednog dela prekriven sa pletenicama, okrugaosve zavisi od želje i kreativnosti domaćice.
Ukrasi od testa su simboli želja za blagostanje porodice.
Krst i slavski pečat predstavljaju veru; klasje žita, grozd i bure predstavljaju rodnu godinu;
ptice predstavljau mir, a cvetići lepotu.
Testo za ukrase je najbolje napraviti nekoliko dana pre pripreme samog slavskog kolača.
Kako najlakše napraviti ukrase ?
Da bi se napravio grozd prvo uzeti malo testa i rastanjite ga između dlanova. Zatim napraviti male kuglice razne veličine pa kuglice stavljati na rastanjeno testo i oblikovati grozd.
Da bi se napravilo bure potrebno je od testa otkinuti manji deo i oblikovati valjak tupom stranom tankog noža udubite uzdužne linije, onda napraviti dve male tračice kao obruče i malu kuglicu koja predstavlja čep na buretu.
Klas žita prvo napravitI valjak dužine 5 cm koji je malo istanjen na gornjem kraju, zatim makazama naizmenično zasecajte testo da oblikujeteklasje žita.
Pticu napraviti od jednog tanjeg valjka testa dužine oko 10cm, i samo ga vezati u čvor. Gornji kraj oblikovati da se vidi vrat i glava ptice, a donji kraj pritisnite i makazama iseći tako da se oblikuje rep ptice.
Oblik knjige se dobija tako što se iseku 3 pravougaonika različite veličine a po sredini ih samo pritisnuti sa čačkalicom. Cvetove napraviti od malih okruglih modlica, vaditi male krugove testa i sa malo vode samo zalepiti na slavski kolač.
Testo za ukrase:
110g brašna
2 kašičice soli
2 kašike gustina
oko 100ml vode
Brašno, so, gustin pomešati pa sa hladnom vodom zamesiti testo glatko malo tvrđe testo.
Testo uviti u prijanjajuću foliju i ostaviti 20 minuta da odmori. Zatim od testa praviti ukrase koji se suše na vazduhu.