Banica  ili ti pita od domaćih razvučenih kora po kojoj je belopalanački kraj nadaleko čujen i prepoznatljiv ne samo u Srbiji već i van naših granica je brend ovog kraja. Za pripremu domaće pite koriste se recepti naših baka koji se prenose sa kolena na koleno i sve više je zastupljena  kao gastronomska ponuda ovog kraja. 

 Na moju veliku radost, veliki broj domaćica vraća se tradicionalnim receptima iz vremena naših baka. 

Ove godine se tradicionalno po 15 put održava gastronomska manifestacija ,,Dani banice,,  u Beloj Palanci.. 

Može biti sukana oklagijom sa jednom ili više kora, razvlaćena, krpena... 

Za  upešno pripremljenu banicu pogoditi  testo je najbitniji faktor, testo ne sme biti ni previše mekano ni previše tvrdo. Da bi se dobila prava hrskava kora pečene banice spolja i izuzetno lisnata i slojevita unutra potrebno je razvući  izuzetno tanke kore koje su glavni preduslov da pita bude izuzetno dobra, kao i prisustvo dobrog i kvalitetnog punomasnog sira.

Ovaj ili neki sličan način pripreme se primenjuje u celoj Srbiji, ali je banica karakteristična i nadaleko poznata i vezuje se za belopalanački kraj. 

Da bi shvatili pripremu banice, svakako moramo imati dobre ,,učitelje,, a ko nas tome može bolje naučiti već naše bake i nane. Sve veći broj devojčica dobija želju da učešćem u pripremi raznih jela pa i same banice savladaju veštinu u razvlačenju kora ili sukanje kora oklagijom, što ni malo nije jednostavno moram priznati, bez obzira što je i sama godinama pripremam. 
 
Banica je pogodna da se posluži u bilo kojoj prilici i gotovo da je prisutna svakodnevno na našim trpezama, nekada je pripremana kao doručak za vredne radnike, ratare i žeteoce... a sada je odličan izbor za doručak, večeru, užinu.  Na stolu se nađe gotovo uvek  u  vreme praznika i velikih porodičnih slavlja, krsnih slava, rođendana i krštenja, svadbi ili kada vam se iznenada pojave gosti. Jednostavno je neizostavni deo menija u ovom kraju. 

  
Potrebno je za testo: 
 
750  g brašna, 
1 kafena kašičica soli, 
450 ml  tople vode. 
 
Fil: 
400 g provreo, punomasni ovčiji ili kravlji sir, 
3 jaja (dodati po želji, nije obavezno), 
250 g ulja ili masti. 
 
Priprema: 
Zamesiti testo od brašna, kašičice soli i vode. Testo ostaviti da stoji oko 15 - 25 minuta da odmori. Nakon tog vremena testo podeliti na 3 -4  dela (jufki, u zavisnosti od veličine vašeg stola) premazati ih dobro uljem, pokriti samolepljivom folijom i ostaviti da odstoje 40 – 60 minuta. Na pamučnom stoljnjaku (koji služi samo u te svrhe… znaju ostati fleke od ulja ili masti) kojim je prekriven sto, radimo istezanje testa, tj  razvlačimo testo  lagano na gornjoj strani šake, prsti su okrenuti ka dole naizmenično menjajući ruke, onoliko puta koliko nam to umeće, znanje a i strpljenje dozvoli. Zatim testo lagano položimo na stoljnjak i nastavimo razvlačenje testa  prstima u krug  sve dok se testo ne istanji preko ivice stola (dobro bi bilo da je oko stola slobodan prostor i da se može ići  oko njega) i ne dobije tanka kora, deblje krajeve iseći nožem tako da ostane samo tanki deo kore. U koliko vam kora u toku razvlačenja popuca, ne paničite, u toku motanja svi nedostaci nestanu i ne vide se. 
Na koru posuti masu od isitnjenog  sira, poprskati uljem ili mašću, uz pomoć stoljnaka saviti prvo ivice sa dve suprotne  strane, zatim uz pomoć stoljnjaka urolati koru. Koru lagano preneti u pouljen pleh ili tepsiju i po želji ih slažiti motajući ih u krug ili ređajući pravo jednu do druge.  Postupak ponoviti i sa ostalim korama. Pitu peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190 c oko 30 - 35 minuta (u zavisnosti od jačine rerne) dok pita ne dobije lepu boju. 
Ostatak testa od ivica ponovo blago premesiti, fino pouljiti i ostaviti da testo odmori, ponoviti postupak,  u ovom slučaju to više neće biti tako tanka kora, ali ne mari svakako će biti ukusno nakon pečenja. . Sa ostatkom testa je kasnije možda  lakše raditi oklagijom i uz pomoć nje napraviti jednu ili dve kore koje  punjene sirom i pečene mogu biti izvrsne. 

Pitu poslužiti vruću uz jogurt ili kiselo mleko…. 



IMG_3318.JPG 1.62 MB
 
Znam da mnoge domaćice veoma rado pripremaju pite, banice, savijače  ili gibanice po receptima svojih baka, nana  i mama, baš kao i ja.  Ovo je jedan predlog za sve mlade domaćice, da u koliko imaju koga obavezno  pitaju za savet ili pomoć oko pravljenja pite, tradiciju u pripremi naših specijaliteta svakako treba sačuvati. Svaki kraj naše zemlje ima neki svoj način pripreme koji je svojstven tom geografskom području, tako su nadaleko poznate pita krompiruša, pita sa mesom, zlatiborska pita, staroplaninska čobanska pita, tradicionalna vranjanska pita ,,Samsa,, zatim nadaleko poznata maslenica, stara kosovska pita sa lukom, vlaška lisnata pita, makedonska gibanica, jedan jedini i najbolji burek i tako dalje i tako redom, spisak se može produžiti još toliko...


IMG_3269.JPG 1.17 MB


 Evo predloga za vas drage moje dame, pišite nam o receptima za pite, banice, gibanice iz vašeg kraja, koji je način pripreme zastupljen u vašem kraju i vašem domu, hajde da svi zajedno naučimo još nešto i tradiciji u pripremanju ovog divnog specijaliteta.