Kokosovo mleko je najzdravija biljna zamena mleku, pa ako ste neko ko voli njegov ukus lako ga možete napraviti sami u kućnoj varijanti. Za njegovu pripremu nije vam neophodan kokosov orah već samo obična voda, rendani kokos (kod nas poznatiji kao kokosovo brašno), gaza, blender i pola sata posla. Veoma je lepog i prijatnog ukusa, a njegovo korišćenje može da bude još jedan korak u vašem postupku usvajanja zdravih namirnica u ishrani. Priprema kokosovog mleka Napravljeno domaće kokosovo mleko najbolje je čuvati u staknenoj posudu, može da stoji u frižideru nekoliko dana i ono što je njegova najveća preporuka je to što, za razliku od kupovnih, ne sadrži dodate šećere niti aditive. Posebno je pogodno za korišćenje osobama koje su intolerantne na laktozu.
Kako nema kozervansa, dok stoji u frižideru po površini će se izvojiti čvrsta krema. To je i zbog toga što je ovo mleko poprilično masno. Od vašeg ukusa zavisi u kojoj gustini ćete ga napraviti, odnosno koji odnos vode i kokosa ćete pomešati.⠀
Ovo mleko može se koristi za pripremu kremastih kolača i poslastica, a gusti krem po površini, koristi se za pripremu supa, čorba, sosova, tople čokolade ili kakaa ili ga jednostavno dodajte u omiljeni napitak kao što je kafa ili čaj. ⠀
Kokosovo brašno koje vam ostane posle ceđenja takođe možete iskoristiti za pripremu zdravih poslastica, salata ili za pohovanje namirnica, za pripremu hlebova, lepinja, palačinki, a to odlično znaju i oni koji su na keto, paleo, lowcarb ili bezglutenskoj ishrani.