Kondenzovano mleko je kako mu i naziv kaže mleko veće koncentracije suvih materija i samim tim manjeg udela vode. Koristi se u pripremi raznih poslastica kao što su tri leće kolač, sladoledi bez kristalića leda, staklena i druge čokoladne glazure.. Uglavnom tamo gde je potrebno postići kremastiju teksturu slatkiša.
Postoje dva glavna vida - nezaslađeno i zaslađeno i oba se mogu kupiti u bolje snabdevenim marketima u svetu, pa čak i kod nas.
Obzirom da je vrlo lako moguće da ih ipak ne nađete opisaću jedan od načina na koji sami možete proizvesti kod kuće zaslađeno kondenzovano mleko.
Dobija se baš iz mleka i nastaje isparavanjem vode iz njega, dakle baš kako bi i trebao taj proces da se odvija. Ko god je pravio fil za domaće karamel oblande zna za postupak. On u sebi ne krije nikakvu misteriju, a zahteva samo malo pažnje i vremena. Rezultat je kondenzovano mleko skoro identične konzistencije i ukusa kao industrijsko samo malo tamnije boje, te se može slobodno koristiti u svim receptima koje ga propisuju.
Sledite uputstvo koje sledi i nećete pogrešiti.
Sastojci:
5 dl punomasnog mleka (min. 3.2 % m.m.)
180 g šećera
Priprema:
1. U odgovarajuću šerpu sipajte mleko, dodajte šećer i mešajte dok se ne rastvori, pa zagrevajte dok ne proključa.
2. Potom smanjite vatru i kuvajte oko 35 minuta tako da tek tiho struji. Nemojte mešati.
3. U manju šolju sipajte hladnu vodu, pa kašikom uranjajte prvo u nju, a zatim skidajte penu sa mleka, pa opet kašiku uronite u vodu.
NAPOMENA: U peni su nečistoće iz mleka.
4. Kuvajte zatim masu uz mešanje dok se ne zgusne toliko da na poleđini varjače ostane sloj smese, a tečnost uvri otpr. na polovinu.
5. Sklonite sa vatre i ostavite da se sasvim ohladi.
NAPOMENA: Masa će se hlađenjem još dodatno zgusnuti.
6. Sipajte kondenzovano mleko u staklene tegle i čuvajte ih u frižideru do upotrebe, a najduže 3-4 nedelje.