Kada se kroz kuću provlači neodoljiv  miris pečenih kolačića, znači da je stigao najradosniji peiod u godini.Med,šećer,brašno,jaja,lešnici i najfiniji začini sastavni su deo medenjaka.
Svejedno je da li se ova poslastica pravi ručno ili u malim poslastičarnicama i pekarama ili u fabrici slatkiša,prepoznatljiv miris i ukus je zagarantovan.
Medenjaci su postali omiljeni kolači širom sveta pa kvalitet više ne poznaje granice kreativnosti i umetnosti dekorisanja medenjaka.Što šarenije i veselije. 
Medenjaci su tadicionalni mirisni fino začinjeni slatki kolačići koji su poznati u celom svetu.
Novogodišnji praznici su idealno vreme da isprobate svoju kreativnost i kulinarsku nadarenost.
Lako jednostavno za pripremu, a uz malo mašte i pomoći najmlađih ukućana postaće prava zabava.
Mogu se  napraviti i jestivi ukrase za jelku.Samo ih treba upakovati u male celofanske kesice,staviti mašnu i imaćete najlepše jestive ukrase.
 Medenjaci se mogu upakovati u lepe kutijice,dekorativne teglice  ili ukrasne kesice,pa ih pridodati u korpu poklona za komšije i prijatelje.Svako će se obradovati jestivom poklonu. 

  Ako slučajno ne možete da nađete da kupite gotovu začinsku mešavinu za medenjake,vrlo lako je možete i sami napraviti.
Začini nikako ne smeju izostati iz kolača.
Uz fino izbalansirano začine svaki kolač će dobiti bolju aromu.  
Delim recept za moju savršeno izbalansiranu začinsku mešavinu.
Začini daju neverovatan miris i ukus medenjacima.A što duže stoje medenjaci začini sve više i više dolaze do izražaja.
Godinama pravim po ovom receptu,što bi značilo da je proveren i da ga ne menjam.  
Navedene sastojke sjedinim  i čuvam u staklenoj tegli. Ja ga koristim u piti sa bundevom,kolač medeno srce ne mgu da zamislim bez moje začinske mešavine.Pečene dunje i jabuke se baš odlično slažu sa začinskom mešavinom.A povrtni potaži, u koje se na samom kraju kuvanja doda malo začinske mešavine imaju  fenomenalan ukus. 


Home made idealna začinska mešavina za medenjake Ala Dixy 


 Potrebni sastojci : 
10g rendanog muskantnog oraščića
40g cimeta
20g mlevenog  karanfilića 
10gmlevenog   kardamoma 
5,g belog mlevenog bibera 
10g mlevenog anisa 
20g  mlevenog đumbira 
Savet : U začinsku mešavinu može se dodati po ukusu i 1/2kašičice kakao praha.