Mala škola pripreme kajsija za slatko.
Za slatko nam trebaju cvrste kajsije, a za pekmez mogu da budu i potpuno zrele i meke.
Da se kajsije ne  bi raspadale  prilikom  kuvanja,da bi  ostale  polutke cele za njihovu  čvrstinu zadužen je  kreč, odnosno krečna voda u koju se potapaju očišćene  i oljuštene kajsije. Potapaju se na samo 3  minuta. Onda ih isperete pod mlazom  vode.
Krečna voda se sprema tako što se grumen  negašenog kreča doda u 2l.hladne vode, kad se rastvori doda se još 2 l.
Sačekati da  se voda izbistri, pa odliti  u veću posudu. U tu vodu  se potapaju očišćene  kajsije.
Ja nisam uspela da nabavim kreč ali sad radila slatko po proverenom receptu.
 Postoji  jednostavnija metoda sa limuntusom i sodom bikarbonom. Takođe vrlo uspešna a znamo da je  soda bikarbona isto kao i kreč karbonat.
 1 kašika sode bikarbone  se razmuti u litri  hladne  vode,promrša i doda se  kesica  limuntusa opet promeša i u to se stavljaju očišćene polutke ili cele kajsije ostaviti 15  minuta.
Kajsije ocčstiti oljuštiti od kožice i podeliti na polovine. Možete kuvati i cele kajsije, ako imate spravu za   vadjenje koštica.Tu gde je bila koštica može se utisnuti   badem,da glumi.košticu.Ko ne voli badem.može utisnuti orah.
Osnovna mera za pripremu slatka je  1 kg.šećeta 1 kg.očišćenog voća.
Način pripreme :
Ušpinovati 1 kg secera sa 400.ml. vode, neka  vri 3-4  minuta,  i polako  spuštati oceđene  kajsije kuvati na jacoj vatri 20 do 22  minuta.Nikako ne mešati varjačom,samo malo  levo, desno protresti  šerpu .
 Sve vreme  kuvanja skidati penu sa slatka.
Kuvano slatko skloniti sa ringle i  pokrijte serpu mokrom krpom.
Ohlađemo slatko sipati u tegle.
Ko voli može u svaku teglu dodati list  rozetle,tada se slatko neće ušećeriti a imaće fantastičan miris i još bolji ukus.
Slatko od kajsija pripremljeno na ovakavnačin nema greške.Sve polutke ostaju cele,koju gid polutku da uzmete ostaje cela.