Mala škola pripreme kajsija za slatko.
Za slatko nam trebaju cvrste kajsije, a za pekmez mogu da budu i potpuno zrele i meke.
Da se kajsije ne bi raspadale prilikom kuvanja,da bi ostale polutke cele za njihovu čvrstinu zadužen je kreč, odnosno krečna voda u koju se potapaju očišćene i oljuštene kajsije. Potapaju se na samo 3 minuta. Onda ih isperete pod mlazom vode.
Krečna voda se sprema tako što se grumen negašenog kreča doda u 2l.hladne vode, kad se rastvori doda se još 2 l.
Sačekati da se voda izbistri, pa odliti u veću posudu. U tu vodu se potapaju očišćene kajsije.
Ja nisam uspela da nabavim kreč ali sad radila slatko po proverenom receptu.
Postoji jednostavnija metoda sa limuntusom i sodom bikarbonom. Takođe vrlo uspešna a znamo da je soda bikarbona isto kao i kreč karbonat.
1 kašika sode bikarbone se razmuti u litri hladne vode,promrša i doda se kesica limuntusa opet promeša i u to se stavljaju očišćene polutke ili cele kajsije ostaviti 15 minuta.
Kajsije ocčstiti oljuštiti od kožice i podeliti na polovine. Možete kuvati i cele kajsije, ako imate spravu za vadjenje koštica.Tu gde je bila koštica može se utisnuti badem,da glumi.košticu.Ko ne voli badem.može utisnuti orah.
Osnovna mera za pripremu slatka je 1 kg.šećeta 1 kg.očišćenog voća.
Način pripreme :
Ušpinovati 1 kg secera sa 400.ml. vode, neka vri 3-4 minuta, i polako spuštati oceđene kajsije kuvati na jacoj vatri 20 do 22 minuta.Nikako ne mešati varjačom,samo malo levo, desno protresti šerpu .
Sve vreme kuvanja skidati penu sa slatka.
Kuvano slatko skloniti sa ringle i pokrijte serpu mokrom krpom.
Ohlađemo slatko sipati u tegle.
Ko voli može u svaku teglu dodati list rozetle,tada se slatko neće ušećeriti a imaće fantastičan miris i još bolji ukus.
Slatko od kajsija pripremljeno na ovakavnačin nema greške.Sve polutke ostaju cele,koju gid polutku da uzmete ostaje cela.