Najlakši,najbrži i  najjednostavniji  način topljenja čokolade je  na pari. 
Na ovaj način, čokolada ne može da izgori, kao što može  da se desi ako se topi  direktno na ringli, u šerpici.
Za topljene čokolade na pari potrebna  je jedna veća šerpa i jedna manja koja može da se stane  iznad veće šerpe ali da ne dodiruje njeno dno.
U veću šerpu sipati   vodu  i ostavite da lagano vri, na tihoj vatri.
Iznad te šerpe staviti manju šerpu voditi računa da manja šerpa  ne dodiruje vodu.
 Cilj je da samo para greje šerpicu .
Izlomljenu čokoladu staviti u gornju posudu i mešati sve vreme, špatulom dok se ne istopi .
Sklonite gornju posudu sa donje i istopljena čokolada je spremna za upotrebu.
Može se dodati kockica putera .Prilikom hlađenja čokladeza sjajnu glazuru  dodaje se  kašičica ulja. 
Dve najvažnije stvari kod topljenja čokolade jesu, da se topi na laganoj vatri i da čokolada nikako ne sme doći u dodir s vodom. 
Nikad ne poklapati posudi u kojoj se topi čokolada jer će se zbog kondenzacije na poklopcu stvoriti kapljice vode i upasti unutra.
Čokolada se, može otopiti i u običnoj ili mikrotalasnoj pećnici.
Ako topite čokoladu u mikrotalasnoj  pećnici, počnite s nižom  temperaturom i kraćim vremenom da ne bi zagorela.
 Za topljenje u klasičnoj rerni važi isto pravila najniža temperatura rerne.
 Čokoladu iseckati i  staviti  u posudu  koja je otporna na toplinu.
 Idealna temperatura rerne za topljene čokolade je 100.stepeni.
Biće potrebno najviše 3 do4 minute da se  čokolada otopi. 
Topljene čoklade u rerni i mikrotalasnoj je pogodno za recepte u kojima je potrebno otopiti  samo čokoladu.
Ali ako se u topljenu čokoladu dodaju jaja .mleko ili slatka pavlaka onda je najbolja metoda topljenja  na pari.