Kuvanje  na pari je idealno za sosove i kremove na bazi jaja koji, ako su izloženi prevelikoj temperature, mogu da zagore, previše se zgusnu ili postanu gorki, a umesto da dobijete kompaktnu, glatku masu, možete dobiti masu punu grudvica. Ako kuvate i običan bešamel sos, znate da morate sve vreme mešati da se ne bi stvorile grudvice.

Za priprema savršenog žutog   fila od šećera i žumanaca  bez grudvica , nije potrebno iskustvo.
Uspeva i početnicima u kuhinji ako  pripremate fil  korak po korak i ako se pridržavate pravila. 😉

-Koliko žumanaca toliko kašika kristal šečera.

-Dobro umutiti žumanca  sa šećerom da smesa posvetli.

-Umućenu smesu sipati u lonac za kuvanje na pari  ili u manju šerpu koja je stavljnana veću.

-U većoj šerpi treba da bude vode toliko   da dno manje šerpe  ne dodiruje vodu,kuvamo fil na pari  i želimo  fino kuvani  krem.

-Najvažniji  korak u kuvanju fila je temperatura ringle.
Srednja temperatura ringle je idealna za kuvanje fila.
 Na skali jačine ringle  od 9.kod mene je 4,5. vi  prilagodite jačinu vaše ringle.

-Ja sve vreme  dok  traje kuvanje fila  mešam drvenom varjačom.
Vreme kuvanja fila je 30.minuta .
-Ako se fil dodaje čokolada potrebno je dodati čokoladu 5.minuta pred kraj kuvanja fila.Energično mešati da se ne stvore grudvice.
-Pre stavljanja umućenog maslaca ili slatke pavlake u žuti ili  čokoladni krem, potrebno je ohladiti krem koji je skuvan na pari,pa tek onda dodavati kašiku.po kašiku umućenog maslaca ili  slatke pavlake.
Srećan vam rad,javljajte utiske .🍀