Kuvanje na pari je idealno za sosove i kremove na bazi jaja koji, ako su izloženi prevelikoj temperature, mogu da zagore, previše se zgusnu ili postanu gorki, a umesto da dobijete kompaktnu, glatku masu, možete dobiti masu punu grudvica. Ako kuvate i običan bešamel sos, znate da morate sve vreme mešati da se ne bi stvorile grudvice.
Za priprema savršenog žutog fila od šećera i žumanaca bez grudvica , nije potrebno iskustvo.
Uspeva i početnicima u kuhinji ako pripremate fil korak po korak i ako se pridržavate pravila. 😉
-Koliko žumanaca toliko kašika kristal šečera.
-Dobro umutiti žumanca sa šećerom da smesa posvetli.
-Umućenu smesu sipati u lonac za kuvanje na pari ili u manju šerpu koja je stavljnana veću.
-U većoj šerpi treba da bude vode toliko da dno manje šerpe ne dodiruje vodu,kuvamo fil na pari i želimo fino kuvani krem.
-Najvažniji korak u kuvanju fila je temperatura ringle.
Srednja temperatura ringle je idealna za kuvanje fila.
Na skali jačine ringle od 9.kod mene je 4,5. vi prilagodite jačinu vaše ringle.
-Ja sve vreme dok traje kuvanje fila mešam drvenom varjačom.
Vreme kuvanja fila je 30.minuta .
-Ako se fil dodaje čokolada potrebno je dodati čokoladu 5.minuta pred kraj kuvanja fila.Energično mešati da se ne stvore grudvice.
-Pre stavljanja umućenog maslaca ili slatke pavlake u žuti ili čokoladni krem, potrebno je ohladiti krem koji je skuvan na pari,pa tek onda dodavati kašiku.po kašiku umućenog maslaca ili slatke pavlake.
Srećan vam rad,javljajte utiske .🍀