U početku mog blogovanja  bazirala sam se na pravljenje, dekorisanje, fotografisanje medenjaka i pisanjem upravo o njima. O tome kako se prave, dekorišu, na koji način se čuvaju i slično. Mogu reći da sam tu temu apsolvirala i dovela do nekog visokog nivoa znanja i umeća. To umeće je došlo višegodišnjim vežbanjem i eksperimentisanjem.
Verovatno ste se nekad pitali čime se dekorišu medenjaci i šta je to belo (ili već u nekoj drugoj boji) što stoji odgore na medenjaku.
To je royal icing ili kraljevska glazura. Jako je praktična i jednostavna za pripremu, a pruža velike mogućnosti u pogledu dekoracije. Kada se uradi kako treba pokupi od medenjaka baš šta treba pa u toj kombinaciji bude veoma ukusna.
Sa njom pored medenjaka možete dekorisati torte, koristiti razne šablone, praviti 3d cvetove, razne ukrase, čipku. Praviti crtane likove na medenjacima itd.
FB_IMG_1602574726485.jpg 60.94 KB


Za kraljevsku glazuru je potrebno:

1 belance
250 - 300 gr šećera u prahu
kašika limunovog soka


Ove mere su okvirno navedene da bi se lakše orijentisali, jer nekada treba manje šećera, a nekada više, zavisno sta želimo dobiti. Količina šećera zavisi i o veličini jajeta.

1. Belance mešajte lagano mikserom (može i ručno) samo da ga razbijete dok se ne pojavi pena.
2. Zatim sipajte šećer u prahu kašiku po kašiku.
3. Dodati limunov sok.
4. Mešajte dok na metlici ne ostane gusti trag.
Ukoliko želite redji rojal dadajte par kapi vode.

Šećer u prahu bi trebalo prosejati na neku čestu cediljku da ne bi ostalo zgrudvanog šećera jer to može zadavati glavobolju prilikom istiskivanja na kolač. Takođe ako ne možete da nađete dovoljno sitan šećer možete ga dodatno samleti na mlin za kafu ili mak.

Može da se koristi i belance u prahu samo umitite balance sa uputstva sa pakovanja. Tamo tačno piše koliko praha i vode menja jedno belance.

Ako nemate profesionalne kese sa dekorisanje iskoristite malo čvršću kesu za zamrzivač, glazuru pogurajte u jedan ćošak, dobro je zavežite i makazama odsecite vrh na onu veličinu koja vam je potrebna.

Glazuru možete bojiti u razne boje. Paleta boja zavisi samo od vaše mašte.
Glazura se jako brzo suši, pa je neophodno da činiju u kojoj ste mutili rojal prekrijete vlažnom krpom ili folijom, kesom da se ne uhvati korica.
Takođe ova masa može da stoji neko vreme ovako pokrivena sa sobnoj temperaturi a znatno duže u frižideru od 5-7 dana.
Ja sam glazuru ovako pripremljenu čuvala i u zamrzivaču. Samo je bitno da glazuru kada se postigne sobna temperatura dobro izmešate špatulom da bi postala ponovo kremasta.

FB_IMG_1602574783222.jpg 75.1 KB


Iako je priprema rojala jako jednostavna određivanje gustine za različite namene može biti prava noćna mora. Dešavalo mi se da napravim rojal tako redak da se sve razliva prilikom dekorisanja, a takođe mi se dešavalo da ga napravim tako gustim da ne može da izađe kroz rupicu na špric kesi.
Mera svega je upravo u vašoj ruci i to je ono što se mora vežbati. 
Kada savladate tehniku mašta je vaša granica.

FB_IMG_1602577315871.jpg 125.7 KB


FB_IMG_1602577322780.jpg 46.13 KB


.