Mača (matcha) čaj je specifičan po samom načinu gajenja i zahtevne obrade.
Kao završni proces dobijate puderast prah predivne zelene boje koji se ne taloži u šoljici tople vode jer se skroz rastopi i konzumira kompletan.Zato je jedna šoljica mača čaja jačine poput 10 šoljica običnog zelenog čaja.
Mača čaj sadrži prirodni antioksidans, karotin i vitamine A, B, C i E i ima izuzetno lekovita svojstva. Osim što sadrži veliku količinu antioksidansa, Mača čaj podstiče probavu i metabolizam, pomaže u sagorevanju kalorija, što ga čini idealnim za detoksifikaciju organizma. Deluje smirujuće i opuštajuće, podiže raspoloženje i poboljšava koncentraciju. Odličan je u borbi protiv virusa i bakterija i između ostalog pomaže u snižavanju holesterola i visokog šećera u krvi.
Mača čaj je idealan napitak ali je mene zainteresovala njegova upotreba u desertima.
Mača je jako specifičnog ukusa, poput zelenog čaja jake arome. S obzirom da ja nisam ljubitelj zelenog čaja ovo je za mene bio pravi izazov.
Reći ću vam samo da su sa ukusom (kao i izgledom) poslastica sa Mača čajem svi bili oduševljeni.
Kroz sam proces pripreme naučila sam koja je potrebna mera za konzumiranje kod svih nas koji nismo ljubitelji zelenog čaja a još lakše je bilo naučiti koja je potrebna doza za sve ljubitelje istog.
Na mom Instagram profilu možete pronaći više deserta sa ovim divnim zelenim prahom-torta, čizkejk, kuglice, korpice, keksići...
Neka Mača bude vaša "mirođija" prilikom eksperimentisanja u kuhinji.
Uživaćete u izgledu kao i ukusu pripremljennog deserta.