Male tajne o pilećem mesu pečenom na roštilju.
Za vrhunski ukus pečenog pilećeg mesa s roštilja,potrebna je marinada,koja će mesu na kraju.pecenja dati krckavu korica i savršeno sočno meso.
Svi znamo da pileće meso i povrće s rostilja ima posebnu aromu,ukus slatkoću.
Kada se aroma dima i marinade spoje nastaje zagarantovano dobro, vrhunski pečeno meso s roštilja.
Piletinu jeb najbolje marinirati uveče,da se fino sjedine svi sastojci.
Ja uvek pileće meso mariniram u osnovnoj marinadi.
Pred samo pečenje ,dodajem kombinaciju začina,tako da uvek imamo nekoliko različitih ukusnih pilećih specijaliteta.
Prvo i osnovno pravilo:
-Nikad ne peći meso direktno iz frizidera.
Pre pecenja sat vremena meso treba odstoji na sobnoj temperaturi.
Piletinu peći na laganoj vatri,polako,da bude sočna i meka.
Strogo voditi racuna da ne zagori.
Uz pecenu piletinun obaveznon poslužti i prilog.
Grilovano povrće,pomfrit,salatu po ukusu i zelji ukućana.
Umak je obavezan kao sastavni deo rostolj zabave.
Lepinje i kiflice obavezno.
Lepinje moraju biti zapecene na rostolju,jer to je obaveza i zakon svakog roštilj majstora.
E sad da ne zaboravim ono najvaznije.
Pišem recept za osnovnu marinadu za pileće meso:
100ml ulja
Sok sveže ceđenog limuna (jer piletina i limun se vole)
1kašicica krupno mlevenog bibera
1/2 kasicice krupne soli
Sve navedene sastojke sjediniti i preliti preko pilećeg mesa.
Posudu u kojoj je meso prekriti prijanjajućom folijom.
Ostaviti u frizider preko noći.
Pred samo pecenje mesa dodati začine po ukusu.
Prijatno roštiljanje.