Nana (menta-lat. Mentha piperita) svima nam je dobro poznata kao lekovita biljka koju konzumiramo u vidu čaja.
Ima veoma složen hemijski sastav.
U sastavu nane možete naći mnoge vitamine, minerale, kiseline, betakaroten, vlakna, tanine, flavonoide. Upravo zbog svojih lekovitih svojstva zastupljena je u medicini podjednako kao i u prirodnom lečenju, kozmetici i naravno ishrani.
Odlična je kao dodatak mnogim slanim jelima, sosovima, savršeno ide uz pastu, jela od mesa ali je isto tako možete iskoristiti za osvežavajući desert poput Mojito čizkejka koji na mom instagram profilu možete pronaći u dve varijante.
Mislim da je svako od vas nanu koristio bar u nekom jelu, napitku ili za dekoraciju.
Kod mene se u kuhinji često može naći jer je nana u mom slučaju mirođija - u sve se meša. Ne preterujte sa količinom jer je zbog jake arome dovoljna mala količina nane da bi dominirala kao sastojak u nekom jelu. Moj savet vam je da uvek koristite svežu nanu i uvek krenite sa malom količinom.
Da li ste koristili nanu u pripremi slanih jela ili deserta?
Koje jelo po vama dobija dodatni šmek sa nanom kao tajnim sastojkom?