Pekan orasi su odličan izvor proteina, nezasićenih masnih kiselina, antioksidansa, vlakana, vitamina i minerala, koji utiču na zdravlje. 
Sadrže  omega 3 i 6 masnih kiselina.
Antioksidansi i biljni steroli pronađeni u Pekan orahu snižavaju  loš visok holesterol (LDL), a povćavaju dobar HDL holesterol.   
 Mogu se konzumirati kao snack, sirovi ili tostirani, slani ili slatki, a koriste se i u mnogim receptima kao što su pite od oraha, praline,  sladoledi.
 Pekan orasi sadrže više od 19 vitamina i mineral,  među kojima su vitamin A, vitamin E, folna kiselina, kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, poneke B vitamine i cink. Oko 30 grama oraha
 čini 10 % preporučene dnevne količine vlakana. 
 Pekan orah je odličan izvor proteina i može zameniti meso. Oko 30 grama pekan oraha je kao 60 grama mesa, međutim sa manje zasićenih masnoća i bez holesterola. Zbog toga su odlična alternativa masnom mesu.