Sličnost i razlike. ,,TRIO FANTASTIKO" ,,TRI ASA" Pekmez,džem,marmelada od kajsije
Mala škola i osnovne informacije o pravilnoj pripemi tri omiljena voćna namaza. Sličnost i razlike.
Džem je voćni namaz koji se pravi od zrelih plodova voća.Može se praviti od celog ili iseckanog voća, ukuvanog u kašu sa šećerom, na kraju je to gusti voćni namaz. Ako se pravilno napravi i stavi u sterilne tegle, može se čuvati godinu dana pa cak.i duže pod uslovom da se ne pojede.
Džem se pravi tako da sadržava veće komade oljuštenog ili neoljuštenog voća. Voće bi trebalo da bude vidljivo i da se oseti "pod zubom". Priprema od jedne vrste voća, ali često se mogu videti razne kombinacije voća i začina pa samim tim i novih ukuse.Sve u trendu po modi i ukusu.
Pekmez je namaz koji se pravi kuvanjem voćnog pirea ili kaše sa više ili jednom vrstom voća. U njega se dodaje mininlmalna količina. šećera.Kako tehnolozi tvrde procenat dodatog šećera ne sme preći 20% od ukupne količine voća koje se kuva. Najčešće se priprema od kajsija i šljiva, može da sadrži manje komade voća. Sezona kajsija još traje a priprema pekmeza se ne propušta.
Marmelada, voćni namaz koji je napravljen od voćnog pirea ili voćne kaše .U marmeladi se ne može naći ljuska ni komadići voća. Fini glatki namaz savršene teksture. Za pripremu ove poslastice voće se melje ili pasira, a zatim se kuva sa šećerom. Po pravilu, u marmeladu se stavlja manje šećera nego u pekmez (u pekmez manje nego u džem, u džem manje nego u slatko), pa se zbog toga najduže i kuva, sve dok se voće ne želira i ne stvori gustu, kompaktnu strukturu. Može se praviti od jedne vrsta voća, a može se kombinovati i nekoliko vrsta.Sve po ukusu. Mermelada se kuva do željene gustine.
Tradicija priprema džema, pekmeza i marmelade je pravo uživanje.