Savremeno doba izbacilo je iz upotrebe glineno i drveno posuđe, ali sve što je savremeno ne znači i da je dobro. Stručnjaci kazu da moramo voditi računa o tome u čemu se hrana sprema.
Da li obraćate pažnju na to od kog materijala je napravljeno posuđe u kojem najčešće kuvate?
Pored kvalitetnog posuđa za pečenje, o čemu je bilo reči u prethodnom tekstu, dobro posuđe za kuvanje je najvažnije dugoročno ulaganje u kuhinju. Iako mnogi kupuju komlet posuđa, možete kupovati i komad po komad i polako praviti svoj kuhinjski komplet. Naravno pri odabiru posuđa za kuvanje, rukovodite se svojim kulinarskim navikama i načinom održavanja posuđa, kako biste sebi olakšali. Nekada se posuđe pravilo uglavnom od livenog gvožđa i tankog aluminijuma, dok se danas izrađuje od raznovrsnog materijala kao što su nerđajući čelik, nerđajući čelik presvučen aluminijumom, čelik s bakrom, posuđe od neprianjajućeg materijala, bakar, anodizovani aluminijum, emajlirano posuđe od livenog gvožđa, liveno gvožđe. Za pripremu zdrave i ukusne hrane, nije svejedno u čemu kuvate. Da biste u moru ponuđenog posuđa izabrali ono pravo, potrebno je da se pre toga malo informišete o njegovim osobinama, prednostima i manama.
Posuđe kroz vreme
Prvo posuđe u Evropi verovatno je bilo izrađeno od livenog metala. Pravu revoluciju izazvao je aluminijum za pravljenje posuđa, jer je takvo posuđe lagano i odlično provodi toplotu, ali njegova najveća mana je ta što reaguje sa kiselinama iz namirnica i neravnomerno se zagreva, pa hrana u njemu moze lako da zagori. Proizvođači prevazilaze ove nedostatke tako što prave posuđe od aluminijumskih legura, menjaju strukturu aluminijuma anodizacijom, presvlače aluminijum nereaktivnim materijalima.
Najčešće korišćeno posuđe u kuhinji
Danas u domaćinsvima najčešće se koristi posuđe od nerđajućeg čelika/inox često nazivan i rosfraj. Ovo je materijal koji je vrlo izdržljiv, dobro podnosi temperaturu, nije ga lako oštetiti, lepo izgleda i pere se u mašini za pranje posuđa. Ne rđa, ne reaguje u dodiru s kiselinom i namirnice pripremljene u ovakvom posuđu uglavnom se ne lepe za dno. Nedostaci ovog posuđa su relativno loša provodljivost toplote, ali te nedostatke proizvođači prevazilaze presvlačenjem dna aluminijimom. Najbolje posuđe od inoxa imaju debela dna koja dugo i ravnomerno zadržavaju toplotu. Odlično se ponašaju i na plinskim i na električnim šporetima. S obzirom da dugo održava toplotu, ovo posuđe može upola da skrati proces pripreme hrane. Na primer ako želite da ispečete meso dovoljna je mala količina ulja zagrejana u posudi u koju ćete da spustite komade. Posle par minuta okrenete meso isključite grejno telo i ostavite poklopljeno na ringli da se proces pripreme završi na tihoj vatri u sopstvenom soku. Ovo posuđe je idealno za one koji tek opremaju kuhinju posuđem. Njegova najveća mana je težina.
Emajlirano posuđe od livenog gvožđa ili čelika sporo se zagreva, ali kada postigne željenu temperaturu dugo zadržava toplotu. Emajl je materijal koji nastaje tako što se na visokim temperaturama staklo prevuće preko metala i time štiti posuđe od korozije, ne ispušta ništa u namirnice, otporan je na grebanje i visoke temperature. Ovo posuđe ne reaguje u dodiru sa kiselinama iz namirnica i ne daje metalni ukus hrani. Takođe je pogodno za pripremu hrane sa malo masnoće, za pripremu hrane na plotni i u pećnici, ali ne i na keramičkim grejnim pločama osim ako proizvođač nije drugačije naveo u uputsvu za korišćenje. Uz pravilno održavanje moze da traje veoma dugo.
Međutim ovo posuđe je osetljivo na udarce pa će se verovatno oštetiti ako se šerpa spolja udari i ulubi. Oštećena posuda nije bezbedna za korišćenje, jer hrana direktno dolazu i kontekt sa metalom, pa je najbolje baciti je. Ukoliko se desi da praznu šerpu pregrejete, nemojte je prelivati hladnom vodom, već je pustite da se ohladi, a ako vam nešto u njoj zagori, prelijte dno vodom i pustite da omekša, pa onda operite. Oprezno koristite abrazivna sredstva poput vima.
Ovo posuđe nije preporučljivo izlagati visokim temperaturama niti ga nalivati vladnom vodoa ako je vrelo. Tada lako dolazi do pucanja sloja stakla koje je predviđeno da se postepeno zagreva i hladi kako bi duže trajalo.
Posuđe od neprianjajućeg materijala pogodno je za pripremu hrane i iz njih se ona lako vadi i brzo se jednostavno pere. Priprema hrane u ovakvom posuđu zahteva minimalno masnoće pa je pogodno za pripremu zdravih obroka sa malo masti. Kvalitetno posuđe od neprianjajućeg materijala ima jezgro od nerđajućeg čelika i aluminijuma, čime se postiže ravnomerno raspoređivanje toplote. To je veoma važno. Ako se odlučite za ovo posuđe važno je da znate da onda treba koristiti i odgovarajući pribor koji ne oštećuje površinu ovakvog posuđa. Ovo posuđe perite ručno, toplom vodom, tečnim deterdžentom i neabrazivnim sunđerom.
Ovde svakako nije kraj priči o posuđu za kuvanje. Kada budete birali sledeću posudu za svoju kuhinju, sigurna sam da ćete napraviti izbor po vašoj meri razmišljajući o važnosti svog zdravlja. Možda ćete se posle ovog teksta ipak odlučiti da nasleđene i ošećene posude bacite i osvežite svoju kuhinji novim komadima modernog dizajna ili veselih boja i dezena.
A sada ako ste za jedan recept kako spremiti toplu poslasticu iz detinjstva trk na instagram stranicu
https://www.instagram.com/p/CHmvMVUpgEH/?hl=en Možda pronađete još neki interesantan recept za probu vašeg novog posuđa.