Salep je fini topli i sladak napitak – idealan za ljubitelje cimeta zvezdastog anisa kardamona.
Salep u prahu je osušeno mlevene korenje nekoliko vrsta divlje orhideje.
Salep se pije sa dosta cimeta,mada se mogu dodati i drugi začini po ukusu.
Pije se polako,karakterističnog je ukusa i mirisa, gust i kremast i fino začinjen.
Može da se pravi i sa vodom i sa mlekom.
Na litar vode stavi se kašika mlevenog salepa. Kuvanjem tečnost počinje da se zgušnjava i kuva se do željene gustine. Ima slatkast miris, veoma prijatan, a može se dodati još šećera ili cimet, ko kako voli. Isti je postupak i kada salep pravite sa mlekom.Ja često pravim salep ali volim da pomešam mleko i vodu po mom ukusu je tako najbolji.

Recept: 
-500ml mleka
-500ml.vode
 -1supena kašika salepa
Šećer, cimet i ostali začini po ukusu.

Način pripreme: 

 1kašiku salepa razmutiti u 200ml vode da nema grudvica U šerpu sipati 300ml vode ,500ml mleka i 2 kašike šećera. kad provri lagano umešati razmućen sirup.Sve vreme kuvanja mešati do željene gustine . U vruć skuvan salep dodati dosta cimeta, a ko voli može da doda i začine po ukusu. Prijatno.