Sečuanski biber nije povezan sa biberom. 
Pripada porodici citrusa,  ukus je  sličan citrusima 
Ono što čini specifičnim sečuan biber je prisustvo određene supstance koja izaziva peckanje u ustima slično onom kada se piju gazirana pića. 

 Sečuanski biber se još naziva i kineski korijander, a sastavni je deo azijske kuhinje. Ima limunastu notu koja se dobro kombinuje sa slanim i slatkim jelima 
Osim lagane ljutine nema baš previše veze s klasičnim biberom.
 Dobija se od dve vrste biljaka iz roda Zantoksilum, zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje sa pečurkama i mahunarkama, ali i egzotičnim poslasticama. 

 Kako najbolje  koristiti Sečuan biber ?

Sečuanski biber u zrnu najbolje je lagano tostirati u tiganju, prohladiti pa samleti. 
Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna bacaju se jer imaju gorak ukus i teksturu nalik na pesak koja može da upropasti ukus hrane.

Začin se obično dodaje na kraju kuvanja, a posebno se dobro kombinuje sa zvezdanim anisom i đumbirom u pripremi azijskih specijaliteta. U kombinaciji s čilijem u prahu dobija se moćna kombinacija za začinjavanje egzotičnih jela.