Priprema slatka od raznog voća je tradicija koju svakako ne treba zaboraviti. To su ti  starinski recepti kojima se uvek rado vraćamo, koje čuvamo od zaborava i prenosimo sa kolena na koleno. Pune teglice voća  koje su pripemljene po nekom maminom ili bakinom receptu prava su blagodet u svakom domu.  Baš jedan od tih recepata je i recept za slatko od šljiva. 

Potrebno je.

1, 5 kg šljiva = 1 kg očišćenih šljiva, 

1 kg kristal šećera,

200 ml vode,

limun,

šipka vanilije ili 

vanilin šećer Dr. Oetker, 

1 - 2 lista  rozetle. 


Priprema: 

Za slatko je potrebno odabrati lepe srednje krupne šljive, malo čvršće. Šljive oprati pod mlazom tekuće vode, ocediti i oljuštiti ih. Oljuštene šljive, odmah stavljati u krečnu vodu i ostaviti ih u njoj oko 1 sat pre kuvanja. 

Za kuvanje uzeti širu posudu, staviti šećer i vodu i kuvati na tihoj vatri da se šećer lagano otopi. U međuvremenu šljive oprati pod mlazom vode uz pomoć đevđira ili neke cediljke od krečne vode sve dok voda ne postane bistra i izvaditi im koštice. Izmeriti 1 kg očišćenih šljiva. 

U pripremljen sirup staviti šljive tako da budu lepo raspoređene po posudi. Slatko kuvati na srednje jakoj vatri. Vodeći raćuna da šerpu povremeno treba protresati da bi se šljive lepo rasporedile po šerbetu i da ne zagore. Mešanje kašikom nije poželjno da se šljive ne bi oštetile. Gustu penu pokupiti sa površine i kuvati sve dok sirup ne postane gust kao med i staklasto proziran to je oko 35 - 45 minuta kod mene što opet zavisi od veličine posude u kojoj se slatko kuva i jačine vatre. Tada dodati šipku vanile ili vanilin šećer, kolutove limuna i list rozetle (izaberite sami šta volite). Da bi bili sigurni da li je slatko dovoljno ukuvano najbolje je napraviti test, kap sirupa staviti na tanjirić, u koliko se ne razliva slatko je gotovo. Šljive trebaju biti staklaste i poluprozirne. Skuvano slatko ukloniti sa šporeta i pokriti površinu posude mokrom pamučnom krpom ili salvetom, ona će sprečiti da se na površini ne stvori korica u toku hlađenja. 

Slatko je najbolje ostaviti preko noći da se dobro ohladi i tek tada ga staviti u čiste i suve staklene teglice, rubove obrisati i zatvoriti metalnim zatvaračima. 

Tako pripremljene teglice tada mogu u ostavu koja je hladna i tamna. 

Svakako poslužite slatko svojim gostima uz čašu hladne vode i šolju kafe, uživaće u divnom ukusu to je sigurno.

 



IMG_1876 cf mala.jpg 135.9 KB


Krečna voda: 

Znam da se mnogi ne usuđuju da pripreme krečnu vodu, a nije ni malo teško. 

U koliko uzmete ugašeni kreč nema opasnosti od prskanja i ključanja kreča u toku otapanja. Ako se pripremi baš onako kako treba neće biti nikakve opasnosti po zdravlje, tako su naše bake generacijama unazad pripremale slatko, pa zašto ne bismo i mi? 

Ako se ipak odlučite za grumen kreča, svakako to gašenje u vodi uradite na balkon ili u bašti, doćiće do hemijske rekacija, šuštanja i prskanja u toku otapanja. Uzmite mali grumen kreča i potopite ga u 2 l vode.  Ostavite da odstoji 2 - 3 sata da se voda izbistri i onda je ocedite. (Naravno u ovom slučaju krečnu vodu ćete pripremiti par sati ranije, pa tek onda krenuti da ljuštite šljive kako u međuvremenu ne bi dobile tamnu boju). 

U koliko pak ne želite eksperiment sa krečnom vodom, šljive svakako možete ostaviti i u vodi sa sodom bikarbonom, rastvorite 1 kesicu sode bikarbone sa 1 l vode. Šljive treba da odstoje oko 30 - 60 minuta u tom rastvoru, učinak je isti, ali ja ipak uvek biram krečnu vodu, vi izaberite način koji vama više odgovara.