O zdravoj hrani smo svi čitali bezbroj puta. Neke savete smo prihvatili, a sa nekim se nikako ne slažemo. Većina nas isproba većinu stvari kohe čuje, pa se zadrži na onome šta mu najviše prija. Lično ne volim ni u čemu nikakva forsiranja, preterivanja, agresivno ubeđivanje i velike promene, ali o odabiru namirnica i načinu korišćenja i pripreme istih, složićete se, treba voditi računa.
Podjednako je važno da u ishrani bude prisutno sveže voće i povrće ali i ono koje je termički obrađeno. Jedan od oblika svežeg obroka jeste i smuti koji se najčešće konzumira kao užina, ali neretko i kao obrok u teškim letnjim danima.
Smuti je sveže spremljen napitak od sirovog voća, malo vode ili mleka i eventualno još nekog dodatka kao što su semenke, orašasti plodovi, zeleno lisnato povrće uglavnom izmiksano u blenderu. Sirova biljna hrana u svom prirodnom obliku je od velike koristi i najzdravija je za čoveka. Ona sadrži sve hranljive materije korisne za ljudski organizam koje ono maksimalno može da iskoristi. Konzumiranjem svežih namirnica obezbeđujete organiznu lako svarljiv obrok pun nutrijenata. Sirovu hranu možemo i treba konzumirati svakodnevno, a smuti je samo jedna od ideja i načina da to uradimo. Kada prvi put napravite smuti od voća koje volite uplovićete u jednu novu dimenziju ishrane koja će vas nagraditi snagom, energijom, lakoćom i zdravljem.
Reč o mikronutrijentima svakako prepuštam stručnjacima, a ja ću još dodati da je za pripremu smutija potreban i blender. Na pitanje koji blender i kako ga odabrati odgovor je logičan. Ako ste u mogućnosti uzmite onaj jači npr. preko 600w. Jak blender praviće finu teksturu napitku i moći će lepo da usitni semenke. Obratite pažnju i na dužinu garancije, a što se tiče veličine koju ćete odabrati, zavisi od količine obroka koji ćete spremati. Sigurno nije isto ako ce se hrana spremati za jednu, dve osebe ili za četiri osobe.