Speculaas, Speculoos, Spekulatius,  Špekulas
 
Tajna domaćih speculaas keksa krije se u fino izbalansiranoj  mešavini začina.
Popularna  vrsta fino začinjenog keksa koja se tradicionalno priprema u  Holandiji i u  Nemačkoj. Veoma je popularan i kod nas.
Speculaas, Speculloos Špekulas je tanak, veoma hrskav, karamelizovan keks koji se odlično slaže uz kafu ili čaj.
 Keks je karakterističnog oblika često u obliku vetrenjače,ali može da posluže i druge modle. Jednostavan za pripremu a veoma dekorativan.
Dovoljno je samo umesiti testo,koje treba da odstoji  frižideru.I igra može da počne. Modle  utisnuti u razvijeno testo, a mirise  u kuhinji prilikom pečenje nemoguće je opisati rečima .Pečeni keksići  su vrlo mekani, a hlađenjem fino očvrsnu. Suvi  keksi dugo zadržavaju svoju svežinu i  mogu dugo stajati. Čuvaju se u limenim kutijama.
 Ako nemate gde da kupite gotov  već pripremljen  začinski miks,
napravite same po proverenom receptu koji godinama koristim.
A sad ono glavno, pišem recept za  začinsku mešavinu  čuvenih keksića.
 
 Home made Speculaas  začinska  mešavina
 
*4 kašičice cimeta
1 kašičica mlevenog karanfilića
*1kašičica mlevenog muskatnog oraščića
*1/4 kašičice sveže mlevenog belog bibera
*1/2 kašičice đumbira u prahu
 *1/4 kašičice cardamom-a
 Sve zajedno fino sjediniti i čuvati  u staklenoj tegli.
 Savet plus  
Ko voli miris i ukus anisa može dodati 1/4 kašičice u začinsku mešavinu.
Receptr za Speculaas Ala Dixy pronaći ćete na sajtu Receptoteka,