Speculaas, Speculoos, Spekulatius, Špekulas
Tajna domaćih speculaas keksa krije se u fino izbalansiranoj mešavini začina.
Popularna vrsta fino začinjenog keksa koja se tradicionalno priprema u Holandiji i u Nemačkoj. Veoma je popularan i kod nas.
Speculaas, Speculloos Špekulas je tanak, veoma hrskav, karamelizovan keks koji se odlično slaže uz kafu ili čaj.
Keks je karakterističnog oblika često u obliku vetrenjače,ali može da posluže i druge modle. Jednostavan za pripremu a veoma dekorativan.
Dovoljno je samo umesiti testo,koje treba da odstoji frižideru.I igra može da počne. Modle utisnuti u razvijeno testo, a mirise u kuhinji prilikom pečenje nemoguće je opisati rečima .Pečeni keksići su vrlo mekani, a hlađenjem fino očvrsnu. Suvi keksi dugo zadržavaju svoju svežinu i mogu dugo stajati. Čuvaju se u limenim kutijama.
Ako nemate gde da kupite gotov već pripremljen začinski miks,
napravite same po proverenom receptu koji godinama koristim.
A sad ono glavno, pišem recept za začinsku mešavinu čuvenih keksića.
Home made Speculaas začinska mešavina
*4 kašičice cimeta
1 kašičica mlevenog karanfilića
*1kašičica mlevenog muskatnog oraščića
*1/4 kašičice sveže mlevenog belog bibera
*1/2 kašičice đumbira u prahu
*1/4 kašičice cardamom-a
Sve zajedno fino sjediniti i čuvati u staklenoj tegli.
Savet plus
Ko voli miris i ukus anisa može dodati 1/4 kašičice u začinsku mešavinu.
Receptr za Speculaas Ala Dixy pronaći ćete na sajtu Receptoteka,