Začini: Aleva paprika, biber u zrnu, mleveni biber, lorber, so, vegeta
2
Dakle, očišćeni i oprani beli pasulj potopi se uveče u hladnu vodu i ostavi da prenoći. Ujutru se pasulj procedi i ponovo nalije vodom i stavi na šporet da provri. U međuvremenu se očiste i sitno iseckaju tri osrednje glavice crnog luka, pa prodinstaju na kašiki masti. Luk u tiganju valja malo posoliti jer tako brže smekša. Dok se pasulj kuva, a luk dinsta, oljušte se dva tri čena belog luka. Zatim se očisti, opere i na kolutiće iseče jedna šargarepa.
Pripremi se trista grama suvih rebara. Suva rebra se mogu iseći na komade i ne bi trebalo da budu suviše vlažna, bolja su suvlja, imaju manje mesa na sebi ali daju bolju aromu. Ako neko želi mesnatiji čorbast pasulj, taj neka iseče na manje komade jednu osrednju svežu dimljenu vešalicu ili stek i stavi u pasulj. Gurmani koji vole jak ukusom i bogat čorbast pasulj sa suvim rebrima iseckaju i sto grama suve slanine koju samo malo proprže na kraju zaprške.
3
Dakle, očišćeni i oprani beli pasulj potopi se uveče u hladnu vodu i ostavi da prenoći. Ujutru se pasulj procedi i ponovo nalije vodom i stavi na šporet da provri. U međuvremenu se očiste i sitno iseckaju tri osrednje glavice crnog luka, pa prodinstaju na kašiki masti. Luk u tiganju valja malo posoliti jer tako brže smekša. Dok se pasulj kuva, a luk dinsta, oljušte se dva tri čena belog luka. Zatim se očisti, opere i na kolutiće iseče jedna šargarepa.
Pripremi se trista grama suvih rebara. Suva rebra se mogu iseći na komade i ne bi trebalo da budu suviše vlažna, bolja su suvlja, imaju manje mesa na sebi ali daju bolju aromu. Ako neko želi mesnatiji čorbast pasulj, taj neka iseče na manje komade jednu osrednju svežu dimljenu vešalicu ili stek i stavi u pasulj. Gurmani koji vole jak ukusom i bogat čorbast pasulj sa suvim rebrima iseckaju i sto grama suve slanine koju samo malo proprže na kraju zaprške.
4
U tiganju se rastopi varjača masti – može i ulje ali je mast ukusnija i daje bolji ukus jelu, pa se na nju nabaci i varjača finog brašna i sve vreme se hitro meša da ne zagori. Kad ova smesa počne da se rumeni, ubaci se i kašika mlevene aleve paprike i kratko proprži, pa se sve skloni s plotne. Onda se u zapršku za čorbast pasulj sa suvim rebrima doda pola glavice sitno seckanog belog luka i dobro promeša, ali bez prženja, jer aleva paprika i beli luk zajedno hoće da gorče. Zaprška se sipa u čorbast pasulj. Tigan sa zaprškom se spere vodom u kojoj se kuvao pasulj i sve se dobro izmeša. Pasulj se vrati na plotnu da se zaprži ovom zaprškom. Ostavi se čorbast pasulj sa suvim rebrima da vri na umerenoj vatri još desetak minuta uz neprestano mešanje, pa se proba ukus. Dosoliti po želji sa solju ili vegetom.
Ćorbast pasulj se tradicionalno najbolje jede uz sledeći prilog – kiseli kupus ribanac ili kupus salata, i somun umesto običnog hleba. Ništa mu više nije potrebno.
Sastojci
Za 4 osoba
1 g Dr. Oetker Prašak za pecivo
1 g C Prašak za pecivo
Naši proizvodi
Priprema
1
300 grama belog pasulja – Tetovac ili Gradištanac
3 velike glavice crnog luka
3 čena belog luka
1 velika šargarepa
1 suva paprika slatka ili ljuta po želji
1 kašika masti
1 kašika belog brašna
300 grama suvih rebara isečenih
Začini: Aleva paprika, biber u zrnu, mleveni biber, lorber, so, vegeta
2
Dakle, očišćeni i oprani beli pasulj potopi se uveče u hladnu vodu i ostavi da prenoći. Ujutru se pasulj procedi i ponovo nalije vodom i stavi na šporet da provri. U međuvremenu se očiste i sitno iseckaju tri osrednje glavice crnog luka, pa prodinstaju na kašiki masti. Luk u tiganju valja malo posoliti jer tako brže smekša. Dok se pasulj kuva, a luk dinsta, oljušte se dva tri čena belog luka. Zatim se očisti, opere i na kolutiće iseče jedna šargarepa.
Pripremi se trista grama suvih rebara. Suva rebra se mogu iseći na komade i ne bi trebalo da budu suviše vlažna, bolja su suvlja, imaju manje mesa na sebi ali daju bolju aromu. Ako neko želi mesnatiji čorbast pasulj, taj neka iseče na manje komade jednu osrednju svežu dimljenu vešalicu ili stek i stavi u pasulj. Gurmani koji vole jak ukusom i bogat čorbast pasulj sa suvim rebrima iseckaju i sto grama suve slanine koju samo malo proprže na kraju zaprške.
3
Dakle, očišćeni i oprani beli pasulj potopi se uveče u hladnu vodu i ostavi da prenoći. Ujutru se pasulj procedi i ponovo nalije vodom i stavi na šporet da provri. U međuvremenu se očiste i sitno iseckaju tri osrednje glavice crnog luka, pa prodinstaju na kašiki masti. Luk u tiganju valja malo posoliti jer tako brže smekša. Dok se pasulj kuva, a luk dinsta, oljušte se dva tri čena belog luka. Zatim se očisti, opere i na kolutiće iseče jedna šargarepa.
Pripremi se trista grama suvih rebara. Suva rebra se mogu iseći na komade i ne bi trebalo da budu suviše vlažna, bolja su suvlja, imaju manje mesa na sebi ali daju bolju aromu. Ako neko želi mesnatiji čorbast pasulj, taj neka iseče na manje komade jednu osrednju svežu dimljenu vešalicu ili stek i stavi u pasulj. Gurmani koji vole jak ukusom i bogat čorbast pasulj sa suvim rebrima iseckaju i sto grama suve slanine koju samo malo proprže na kraju zaprške.
4
U tiganju se rastopi varjača masti – može i ulje ali je mast ukusnija i daje bolji ukus jelu, pa se na nju nabaci i varjača finog brašna i sve vreme se hitro meša da ne zagori. Kad ova smesa počne da se rumeni, ubaci se i kašika mlevene aleve paprike i kratko proprži, pa se sve skloni s plotne. Onda se u zapršku za čorbast pasulj sa suvim rebrima doda pola glavice sitno seckanog belog luka i dobro promeša, ali bez prženja, jer aleva paprika i beli luk zajedno hoće da gorče. Zaprška se sipa u čorbast pasulj. Tigan sa zaprškom se spere vodom u kojoj se kuvao pasulj i sve se dobro izmeša. Pasulj se vrati na plotnu da se zaprži ovom zaprškom. Ostavi se čorbast pasulj sa suvim rebrima da vri na umerenoj vatri još desetak minuta uz neprestano mešanje, pa se proba ukus. Dosoliti po želji sa solju ili vegetom.
Ćorbast pasulj se tradicionalno najbolje jede uz sledeći prilog – kiseli kupus ribanac ili kupus salata, i somun umesto običnog hleba. Ništa mu više nije potrebno.
Uživajte.