U mlako mleko rastopiti kvasac dodati šećer i 2 kašike belog brašna i ostaviti da se malo nadigne oko 10 minuta. U nadošli kvasac dodati žumance, ulje,razeno i ovseno brašno pa zatim belo brasno postepeno dodavati onoliko da se umesti fino glatko testo da se nelepi za ruke. Ostaviti testo na toplom da miruje 30 minuta. Od naraslog testa kidati manje komadiće testa, rastanjiti prstima u dugačak štapić, a zatim oblikovati perece pa slagati u pleh obložen pek papirom. Tako oblikovane perece ostaviti da još malo narastu taman dok se rerna ugreje 200 stepeni. Pre nego što se stave premazati umućenim belancetom (četkicom je najbolje premazati) i posuti semenkama po zelji. Perece peći 15 minuta da da dobiju blago žutu boju. Prijatno!!!
Sastojci
Za 8 osoba
2 dl toplo mleko
1 dl Jogurt
100 g Raženo brašno
100 g Ovseno brašno
250 do 300 g Brašno T-400
10 g C Suvi kvasac 10g
1/2 kafena kašičica secera
1 kafena kašičica soli
100 ml ulja
1 komad/a Žumanca
1 komad/a belance
Naši proizvodi
Priprema
Ptiprema testa
U mlako mleko rastopiti kvasac dodati šećer i 2 kašike belog brašna i ostaviti da se malo nadigne oko 10 minuta. U nadošli kvasac dodati žumance, ulje,razeno i ovseno brašno pa zatim belo brasno postepeno dodavati onoliko da se umesti fino glatko testo da se nelepi za ruke. Ostaviti testo na toplom da miruje 30 minuta. Od naraslog testa kidati manje komadiće testa, rastanjiti prstima u dugačak štapić, a zatim oblikovati perece pa slagati u pleh obložen pek papirom. Tako oblikovane perece ostaviti da još malo narastu taman dok se rerna ugreje 200 stepeni. Pre nego što se stave premazati umućenim belancetom (četkicom je najbolje premazati) i posuti semenkama po zelji. Perece peći 15 minuta da da dobiju blago žutu boju. Prijatno!!!
Tagovi