Sastojci

Za 8 osoba

Testo

2 dl toplo mleko

1 dl Jogurt

100 g Raženo brašno

100 g Ovseno brašno

250 do 300 g Brašno T-400

1/2 kafena kašičica secera

1 kafena kašičica soli

100 ml ulja

1 komad/a Žumanca

Za premaz

1 komad/a belance

Naši proizvodi

Priprema

Ptiprema testa

U mlako mleko rastopiti kvasac dodati šećer i 2 kašike belog brašna i ostaviti da se malo nadigne oko 10 minuta. U nadošli kvasac dodati žumance, ulje,razeno i ovseno brašno pa zatim belo brasno postepeno dodavati onoliko da se umesti fino glatko testo da se nelepi za ruke. Ostaviti testo na toplom da miruje 30 minuta. Od naraslog testa kidati manje komadiće testa, rastanjiti prstima u dugačak štapić, a zatim oblikovati perece pa slagati u pleh obložen pek papirom. Tako oblikovane perece ostaviti da još malo narastu taman dok se rerna ugreje 200 stepeni. Pre nego što se stave premazati umućenim belancetom (četkicom je najbolje premazati) i posuti semenkama po zelji. Perece peći 15 minuta da da dobiju blago žutu boju. Prijatno!!!