Odvojiti belanca od žumanaca (belanca staviti u činiju sa poklopcem i koristiti za nešto drugo), dodati vodu u žumanca i sjediniti ih žicom.
Staviti posudu na grejno telo (poželjno je da se sos kuva na pari, međutim može i na veoma niskoj temperaturi pa vi sami izaberite), ja imam elektični šporet sa ravnom pločom i kuvala sam sos na 3. oko 15 minuta uz stalno mešanje. Kada žumanca počnu da se zgušnjavaju, skloniti posudu sa ringle, umešati kockice putera i vratiti na ringlu. Kuvati dok žica ne počne da ostavlja tragove tokom mešanja. Na samom kraju dodati začine i sok od limuna (ukoliko se limun doda ranije moguće je da se ne sjedini sa masom).
Sos služiti topao, ukoliko se zgusne treba ga razrediti dodavanjem kašičice tople vode.
* od ove količine dobija se oko 300 ml sosa
* jedno jaje može apsorbovati i do 80 g putera, tako da slobodno možete dodati još putera; ukus se neće promeniti a dobiće se na količini
Sastojci
Za 4 osoba
4 komad/a Žumanca
125 g Puter (sobne temperature)
20 ml Voda
2 kafena kašičica Limun (Limunov sok)
1/2 kafena kašičica So
1 prstohvat/a Biber
1 prstohvat/a Muskatni oraščić
Priprema
Priprema sosa:
Odvojiti belanca od žumanaca (belanca staviti u činiju sa poklopcem i koristiti za nešto drugo), dodati vodu u žumanca i sjediniti ih žicom.
Staviti posudu na grejno telo (poželjno je da se sos kuva na pari, međutim može i na veoma niskoj temperaturi pa vi sami izaberite), ja imam elektični šporet sa ravnom pločom i kuvala sam sos na 3. oko 15 minuta uz stalno mešanje. Kada žumanca počnu da se zgušnjavaju, skloniti posudu sa ringle, umešati kockice putera i vratiti na ringlu. Kuvati dok žica ne počne da ostavlja tragove tokom mešanja. Na samom kraju dodati začine i sok od limuna (ukoliko se limun doda ranije moguće je da se ne sjedini sa masom).
Sos služiti topao, ukoliko se zgusne treba ga razrediti dodavanjem kašičice tople vode.
* od ove količine dobija se oko 300 ml sosa
* jedno jaje može apsorbovati i do 80 g putera, tako da slobodno možete dodati još putera; ukus se neće promeniti a dobiće se na količini
Tagovi