Sastojci

Za 4 osoba

Sos

4 komad/a Žumanca

125 g Puter (sobne temperature)

20 ml Voda

2 kafena kašičica Limun (Limunov sok)

1/2 kafena kašičica So

1 prstohvat/a Biber

1 prstohvat/a Muskatni oraščić

Priprema

Priprema sosa:

Odvojiti belanca od žumanaca (belanca staviti u činiju sa poklopcem i koristiti za nešto drugo), dodati vodu u žumanca i sjediniti ih žicom.

Staviti posudu na grejno telo (poželjno je da se sos kuva na pari, međutim može i na veoma niskoj temperaturi pa vi sami izaberite), ja imam elektični šporet sa ravnom pločom i kuvala sam sos na 3. oko 15 minuta uz stalno mešanje. Kada žumanca počnu da se zgušnjavaju, skloniti posudu sa ringle, umešati kockice putera i vratiti na ringlu. Kuvati dok žica ne počne da ostavlja tragove tokom mešanja. Na samom kraju dodati začine i sok od limuna (ukoliko se limun doda ranije moguće je da se ne sjedini sa masom).

Sos služiti topao, ukoliko se zgusne treba ga razrediti dodavanjem kašičice tople vode.

* od ove količine dobija se oko 300 ml sosa

* jedno jaje može apsorbovati i do 80 g putera, tako da slobodno možete dodati još putera; ukus se neće promeniti a dobiće se na količini