Za pripremu džema voće mora biti zrelo, zdravo i sveže ubrano.
Višnje operite u đevđiru pod mlazom tekuće vode ili uranjanjem u hladnu vodu, koja se menja više puta. Ostavite da se ocedi višak tečnosti zatim višnje očistite od peteljki i koštica. Višnje ostavite onako u komadu kako su očišćene, nije potrebno da se dodatno melju niti blendiraju. Od cele količine šećera odvojite 2 kašike i dodajte ga džemfixu 3:1, u posudu za kuvanje stavite pripremljene višnje i pospite pripremljenim džemfixom i dobro promešajte. Posudu sa voćem stavite na šporet i zakuvajte, kad cela masa krene da vri dodati ostatak šećera i uz stalno mešanje kuvajte. Kada masa počne da vri po površini će se pojavi pena, kad pena postane gusta u toku kuvanja obavezo je pokupite kašikom i uklonite. U koliko pena ostane u džemu, zbog mehurića koji se stvaraju džem neće biti staklasto proziran, te će svakako uticati na izgled i sam kvalitet džema. Od momenta kada cela masa počne da vri kuvajte do 3 minuta da se cela količina šećera ukuva. Gotov džem ostaće u tečnom stanju, koji se nakoh hlađenja želira. Džem nalite u već pripremljene, zagrejane i sterilisane tegle na 100°C i zatvorite metalnim zatvaračem, da dobro dihtuje. Tegle odmah nakon zatvaranja okrenite na poklopac i ostaviti ih tako 5 minuta, a zatim ih vratite u normalni položaj. Ostavite da se ohlade i čuvajte na hladno i tamno mesto.
Pri okretanju tegli koristite krpu, okrećite ih lagano, tegle su jako vruće i naravno pre toga još jednom proverite da li je poklopac dobro zatvoren i da li dihtuje kako valja, da ne bi došlo do izlivanja džema i opekotina po rukama.
Uživajte u pripremi.
Može i ovako
U koliko uspete da pronađete u trgovini Dr. Oetker Želir šećer Extra 2:1 (500 g) - Gelirzucker 2:1 (500 g) koristi se za 1kg voća ili 900 ml voćnog soka. Sadrži pektin, koji se dobija iz jabuka i citrusnog voća. Efekat je isti, džem izuzezno ukusan, a nije potrebno naknadno dodavati šećer.
Dr. Oetker Želirni šećer Extra 2:1 nam omogućava da slatku zimnicu pripremimo brže i jednostavnije. Ovo je idealno za mlade domaćice, mlade mame ili osobe koje su u stalnoj gužvi pa im vreme uvek manjka, a ipak bi želele da na polici u špajzu imaju svoj džem ili marmeladu. Ništa zato, tu je želirni šećer koji je odličan saveznik svima nama da ubrzamo proces kuvanja, bez višesatnog stajanja kraj šporeta. Sada je suvišno reći da nije bilo vremena za takav poduhvat, uz želirni šećer potrebno je samo malo vremena da se dobije odličan džem, voćni žele ili marmelada bez dodavanja običnog šećera. Pijace su prepune sezonskog voća koje svakako valja iskoristiti za neki fini namaz.
Sastojci
Za 6 osoba
900 g očišćenih višanja
1 kesica/e Dr. Oetker Džemfix 3:1
350 g šećera
Naši proizvodi
Priprema
Priprema:
Za pripremu džema voće mora biti zrelo, zdravo i sveže ubrano.
Višnje operite u đevđiru pod mlazom tekuće vode ili uranjanjem u hladnu vodu, koja se menja više puta. Ostavite da se ocedi višak tečnosti zatim višnje očistite od peteljki i koštica. Višnje ostavite onako u komadu kako su očišćene, nije potrebno da se dodatno melju niti blendiraju. Od cele količine šećera odvojite 2 kašike i dodajte ga džemfixu 3:1, u posudu za kuvanje stavite pripremljene višnje i pospite pripremljenim džemfixom i dobro promešajte. Posudu sa voćem stavite na šporet i zakuvajte, kad cela masa krene da vri dodati ostatak šećera i uz stalno mešanje kuvajte. Kada masa počne da vri po površini će se pojavi pena, kad pena postane gusta u toku kuvanja obavezo je pokupite kašikom i uklonite. U koliko pena ostane u džemu, zbog mehurića koji se stvaraju džem neće biti staklasto proziran, te će svakako uticati na izgled i sam kvalitet džema. Od momenta kada cela masa počne da vri kuvajte do 3 minuta da se cela količina šećera ukuva. Gotov džem ostaće u tečnom stanju, koji se nakoh hlađenja želira. Džem nalite u već pripremljene, zagrejane i sterilisane tegle na 100°C i zatvorite metalnim zatvaračem, da dobro dihtuje. Tegle odmah nakon zatvaranja okrenite na poklopac i ostaviti ih tako 5 minuta, a zatim ih vratite u normalni položaj. Ostavite da se ohlade i čuvajte na hladno i tamno mesto.
Pri okretanju tegli koristite krpu, okrećite ih lagano, tegle su jako vruće i naravno pre toga još jednom proverite da li je poklopac dobro zatvoren i da li dihtuje kako valja, da ne bi došlo do izlivanja džema i opekotina po rukama.
Uživajte u pripremi.
Može i ovako
U koliko uspete da pronađete u trgovini Dr. Oetker Želir šećer Extra 2:1 (500 g) - Gelirzucker 2:1 (500 g) koristi se za 1kg voća ili 900 ml voćnog soka. Sadrži pektin, koji se dobija iz jabuka i citrusnog voća. Efekat je isti, džem izuzezno ukusan, a nije potrebno naknadno dodavati šećer.
Dr. Oetker Želirni šećer Extra 2:1 nam omogućava da slatku zimnicu pripremimo brže i jednostavnije. Ovo je idealno za mlade domaćice, mlade mame ili osobe koje su u stalnoj gužvi pa im vreme uvek manjka, a ipak bi želele da na polici u špajzu imaju svoj džem ili marmeladu. Ništa zato, tu je želirni šećer koji je odličan saveznik svima nama da ubrzamo proces kuvanja, bez višesatnog stajanja kraj šporeta. Sada je suvišno reći da nije bilo vremena za takav poduhvat, uz želirni šećer potrebno je samo malo vremena da se dobije odličan džem, voćni žele ili marmelada bez dodavanja običnog šećera. Pijace su prepune sezonskog voća koje svakako valja iskoristiti za neki fini namaz.
Tagovi