1. U činiju sipajte 120 ml ulja, 300 ml vode i 1 kafenu kašičicu soli. (svaki put pre prskanja kora promešajte, jer se ulje izdvaja).
2. Okruglu tepsiju (Ø 26cm) premažite puterom.
3. Odmah odvojte dve kore za vrh.
4. Zatim uzmite dve kore i stavite na dno tepsije (unakrsno) tako da krajevi prelaze ivice (sa ovim karajevima ćete zatvoriti burek na kraju filovanja), poprskajte mešavinom ulja i vode. Treću koru nabrati (zgužvati) kako bi stala u tepsiju, izmrvite sir i rasporediti po kori.
Kore filovati ovim redosledom: svaku koru prskajte mešavinom vode i ulja a svaju treću filujte sirom. Ponavljajte postupak sve dok se ne potroše kore i sir. Poslednje dve kore samo poprskajte mešavinom ulja i vode. Krajeve prve dve kore savijte ka unutrašnjosti tepsije tako da lepo (ušuškate) prekrijete burek.
5. Burek pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C oko 40 min. Zatim ga okrenite pa pecije jos 10 min na 220°C kako bi dobio lepu boju i sa donje strane a izgled kao iz pekare.
Sastojci
Za 4 osoba
500 g kore za pitu
400 g sir
120 ml uje
300 ml voda
1 kafena kašičica so
3 supena kašika krem sir
50 g puter
Priprema
Priprema:
1. U činiju sipajte 120 ml ulja, 300 ml vode i 1 kafenu kašičicu soli. (svaki put pre prskanja kora promešajte, jer se ulje izdvaja).
2. Okruglu tepsiju (Ø 26cm) premažite puterom.
3. Odmah odvojte dve kore za vrh.
4. Zatim uzmite dve kore i stavite na dno tepsije (unakrsno) tako da krajevi prelaze ivice (sa ovim karajevima ćete zatvoriti burek na kraju filovanja), poprskajte mešavinom ulja i vode. Treću koru nabrati (zgužvati) kako bi stala u tepsiju, izmrvite sir i rasporediti po kori.
Kore filovati ovim redosledom: svaku koru prskajte mešavinom vode i ulja a svaju treću filujte sirom. Ponavljajte postupak sve dok se ne potroše kore i sir. Poslednje dve kore samo poprskajte mešavinom ulja i vode. Krajeve prve dve kore savijte ka unutrašnjosti tepsije tako da lepo (ušuškate) prekrijete burek.
5. Burek pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C oko 40 min. Zatim ga okrenite pa pecije jos 10 min na 220°C kako bi dobio lepu boju i sa donje strane a izgled kao iz pekare.
Posluzite burek uz jogurt.
Prijatno!
Tagovi