Za 6 osoba
2 komad/a Jaja
300 ml Mleko
3 supena kašika Ulje
1 supena kašika Šećera
1 kafena kašičica Soli
20 g Svežeg kvasca
600 g Brašno T-400
300 g Sitnog sira
1 komad/a Jaje
100 g Istopljeni margarin
Način rada
U posudi pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac, mešajte dok se ne rastvori,ostavite na toplom.
U sud, u kome ćete da mesite, prosejte brašno i dodajte so, umućena jaja plus jedno belance i ulje.
Dodajte aktivirani kvasac i zamesite meko testo koje se ne lepi za prste. Gotovo testo zavijte u krpu i ostavite na toplom da udvostruči obim.
Za to vreme napravite nadev, tako što ćete pomešati izmrvljen sir sa jajetom i dobro promešati.
Odvojeno istopite maslac i postavite posudu za pečenje papirom za pečenje.
Podelite testo na četiri jednaka dela. Svaki deo razvijte oklagijom na pravougaone listove.
Stavljajte ih jedno na drugo dok ih mažete s dosta margarina i posipate sirom, poslednji list na vrhu ne mažete.
Naređane listove razvijete zajedno u jedan veliki.
Isecite dobijenu slojevitu koru na parčiće širine 3 cm, svako parče uvijte i ređajte u posudu za pečenje jedno do drugog na malom rastojanju.
Namažite gibanicu umućenim žumancem sa jednom kašikom mleka i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite dok ne dobije zlatastu boju.
Sastojci
Za 6 osoba
2 komad/a Jaja
300 ml Mleko
3 supena kašika Ulje
1 supena kašika Šećera
1 kafena kašičica Soli
20 g Svežeg kvasca
600 g Brašno T-400
300 g Sitnog sira
1 komad/a Jaje
100 g Istopljeni margarin
Priprema
Način rada
U posudi pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac, mešajte dok se ne rastvori,ostavite na toplom.
U sud, u kome ćete da mesite, prosejte brašno i dodajte so, umućena jaja plus jedno belance i ulje.
Dodajte aktivirani kvasac i zamesite meko testo koje se ne lepi za prste. Gotovo testo zavijte u krpu i ostavite na toplom da udvostruči obim.
Za to vreme napravite nadev, tako što ćete pomešati izmrvljen sir sa jajetom i dobro promešati.
Odvojeno istopite maslac i postavite posudu za pečenje papirom za pečenje.
Podelite testo na četiri jednaka dela. Svaki deo razvijte oklagijom na pravougaone listove.
Stavljajte ih jedno na drugo dok ih mažete s dosta margarina i posipate sirom, poslednji list na vrhu ne mažete.
Naređane listove razvijete zajedno u jedan veliki.
Isecite dobijenu slojevitu koru na parčiće širine 3 cm, svako parče uvijte i ređajte u posudu za pečenje jedno do drugog na malom rastojanju.
Namažite gibanicu umućenim žumancem sa jednom kašikom mleka i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite dok ne dobije zlatastu boju.
Tagovi