Sastojci

Za 6 osoba

Za testo

2 komad/a Jaja

300 ml Mleko

3 supena kašika Ulje

1 supena kašika Šećera

1 kafena kašičica Soli

20 g Svežeg kvasca

600 g Brašno T-400

Za nadev

300 g Sitnog sira

1 komad/a Jaje

100 g Istopljeni margarin

Priprema

Način rada

U posudi pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac, mešajte dok se ne rastvori,ostavite na toplom.

U sud, u kome ćete da mesite, prosejte brašno i dodajte so, umućena jaja plus jedno belance i ulje.

Dodajte aktivirani kvasac i zamesite meko testo koje se ne lepi za prste. Gotovo testo zavijte u krpu i ostavite na toplom da udvostruči obim.

Za to vreme napravite nadev, tako što ćete pomešati izmrvljen sir sa jajetom i dobro promešati.

Odvojeno istopite maslac i postavite posudu za pečenje papirom za pečenje.

Podelite testo na četiri jednaka dela. Svaki deo razvijte oklagijom na pravougaone listove.

Stavljajte ih jedno na drugo dok ih mažete s dosta margarina i posipate sirom, poslednji list na vrhu ne mažete.

Naređane listove razvijete zajedno u jedan veliki.

Isecite dobijenu slojevitu koru na parčiće širine 3 cm, svako parče uvijte i ređajte u posudu za pečenje jedno do drugog na malom rastojanju.

Namažite gibanicu umućenim žumancem sa jednom kašikom mleka i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite dok ne dobije zlatastu boju.