Sastojci

Za 4 osoba

Bela čorba

1 glavica Crni luk

2 komad/a Šargarepa

3 čena Beli luk

3 komad/a Krompir

1 šaka Grašak

500 g Belo meso

3 supena kašika Kisela pavlaka

1 kafena kašičica Senf

1 supena kašika Belo brašno

1 komad/a Jaje

1-2 kafena kašičica So

2 supena kašika C začin

Priprema

Kako napraviti osvežavajuću belu čorbu?

Iseckati crni luk na kockice i staviti da se dinsta na malo ulja. Zatim kada krene da se cakli dodati kafenu kašikicu soli, a posle otprilike 3-5 minuta dodati iseckane šargarepe i beli luk da se dinsta. Za to vreme iseckati sitno belo meso, ako volite može i na krupnije kockice. Dodati u šerpu, a zatim dodati i c začin ili vegetu. Dinstati dok meso onako malo ne omekša, a zatim dodati sitno iseckani krompir i grašak. Dinstati još 5 minuta sve zajedno. Naliti oko 1,5 ukoliko volite gušće može i sa manje otprilike 4 šolje vode. Pustiti da proključa i ukloniti penu. Zatim kuvati 40 minuta.

Za to vreme umutiti jedno jaje, supenu kašiku brašna, tri kašike kisele pavlake i jednu kafenu kašikicu senfa. Sve lepo umutiti kašikom, može i mikserom na slabije, da se brašno razbije kako ne bi bilo grudvica i kako bi smesa imala finu teksturu.

Nakon 40 minuta kuvanja, može i duže, kada je krompir, šargarepa i meso skuvano, staviti na jače da krčka i dve kutlače čorbe dodati u smesu. Zatim to lepo izmešati i dodati u ostatak čorbe. Ostaviti da se lepo sjedini uz povremeno mešanje na tihoj vatri do 10 minuta, posle čega je spremno za posluženje.

Poslužiti uz limun, za one koji vole kiselije.

Prijatno :)