Količina namirnica se uzima proizvoljno, po potrebi.
Proso sipati u dublju šerpu ili teflon tiganj i propržiti da malo požuti. Dodati 6 šoljica vode i prstohvat soli i kuvati dok proso ne bude kuvano. Ako ostane višak vode ocediti je.
U kuvano proso dodati šećer po ukusu, vanilin šećer i keks da se dobije kompaktna masa malo mekša. Sada masu podeliti na 5 jednakih delova.
U prvi dodati kokos,
u drugi suvo groždje i malo ruma,
u treći mlevene orahe,
u četvrti mlevene suve smokve,
u peti kakao.
Količinu namirnica dodavati koliko je potrebno da se dobije masa koja se ne lepi za ruke.
Masu sa kokosom ujednačiti i praviti kuglice, uvaljati ih u kokos i slagati u papirne korpice.
Masu sa suvim groždjem takodje oblikovati u kuglice i uvaljati u kokos ili mleveni keks i odlagati ih u papirne korpice.
Masu sa kakaom oblikovati u male valjčiće i uvaljati ih u čokoladne mrvice i takodje ih stavljati u papirne korpice.
Za rolat sa masom od mlevenih smokvi uzeti koru od oblande i staviti je izmedju dve vlažne kuhinjske krpe i pustiti da kora malo omekša. Sada koru namazati smesom od smokvi i uviti rolat. Kada se stegne seći na kolutiće.
I za smesu od oraha koru oblande preseći na pola i namazati smesom od oraha poklopiti drugom polovinom kore i takodje kada se stegne seći na štanglice.
Sve lepo složiti na tanjir za kolače i poslužiti.
Od ove univerzalne mase sam napravila 5 vrsta sitnih kolača, ali ako imate maštu možete da napravite još neku kombinaciju.
Recept za nagradni konkurs: Ukusni zalogajčići
Sastojci
Za 100 osoba
2 kafene šoljice Proso
2 lista C Oblande
po potrebi po potrebi Posni keks mleveni
po potrebi po potrebi C Kokos
po potrebi po potrebi Suve smokve
po potrebi po potrebi Suvo grožđe
po potrebi po potrebi Mleveni orasi
po potrebi po potrebi C Kakao prah
po potrebi po potrebi Dr. Oetker Aroma rum
po potrebi po potrebi Dr. Oetker Kakao mrvice
po potrebi po potrebi C Šećer u prahu 250g
po potrebi po potrebi C Vanilin šećer
Naši proizvodi
Priprema
Priprema:
Količina namirnica se uzima proizvoljno, po potrebi.
Proso sipati u dublju šerpu ili teflon tiganj i propržiti da malo požuti. Dodati 6 šoljica vode i prstohvat soli i kuvati dok proso ne bude kuvano. Ako ostane višak vode ocediti je.
U kuvano proso dodati šećer po ukusu, vanilin šećer i keks da se dobije kompaktna masa malo mekša. Sada masu podeliti na 5 jednakih delova.
U prvi dodati kokos,
u drugi suvo groždje i malo ruma,
u treći mlevene orahe,
u četvrti mlevene suve smokve,
u peti kakao.
Količinu namirnica dodavati koliko je potrebno da se dobije masa koja se ne lepi za ruke.
Masu sa kokosom ujednačiti i praviti kuglice, uvaljati ih u kokos i slagati u papirne korpice.
Masu sa suvim groždjem takodje oblikovati u kuglice i uvaljati u kokos ili mleveni keks i odlagati ih u papirne korpice.
Masu sa kakaom oblikovati u male valjčiće i uvaljati ih u čokoladne mrvice i takodje ih stavljati u papirne korpice.
Za rolat sa masom od mlevenih smokvi uzeti koru od oblande i staviti je izmedju dve vlažne kuhinjske krpe i pustiti da kora malo omekša. Sada koru namazati smesom od smokvi i uviti rolat. Kada se stegne seći na kolutiće.
I za smesu od oraha koru oblande preseći na pola i namazati smesom od oraha poklopiti drugom polovinom kore i takodje kada se stegne seći na štanglice.
Sve lepo složiti na tanjir za kolače i poslužiti.
Od ove univerzalne mase sam napravila 5 vrsta sitnih kolača, ali ako imate maštu možete da napravite još neku kombinaciju.
Prijatno!
Tagovi