U odgovarajuću posudu stavite kvasac, pola količine tečnosti, šećer i kašiku brašna.
Kada se kvasac zapeni možete da ga ubacite u ostatak brašna. Dodati so i ostatak tečnih sastojaka. Rukama ili mikserom, nastavcima za testo, umesite testo koje je mekano ali se odvaja od posude i ruku. Testo pokrite kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da se duplira.
Testo lagano na pobrašnjenoj radnoj površini premesite i odvojite manji deo za sredinu kolača a ostatak podelite na 4 manje i 1 veću lopticu, na 3 dugačke trake od kojih se plete pletenica i dva manja valjka iste veličine koji će biti krst.
U dublji kalup ili šerpu prečnika do 23 cm, koji ste obložili papirom za pečenje ili podmazali, u sredinu stavite testo koje ste prvo odvojili. Upletite pletenicu od traka i stavite oko kolača. Sada stavite dva manja valjka preko ukrštena kao krst. Loptice složite tako da veću lopticu stavite u sredinu preko krsta a manje na sve četri strane izmedju krsta. Ako pravite posnu varijantu kolač namažite svetenom vodom ili uljem.
Kolač ukrasite tako što će te od testa za ukrase, koje treba da se zamesi da bude jako tvrdo i da se ne lepi a oklagijom razvalja jako tanko, pečatom od drveta sa simbolima vere naprave 5 poskurica-slavskih pečata ili kocki koje se stave preko loptica. Od ostatka testa za ukrase pravite razne oblike, ptičice, grozd, listove, klas žita i razne druge oblike. Ukrase ja pravim na moj način odnosno onako kako sam naučila od moje pokojne majke. Vi možete da pogledate post, koji sam postavila na ovu temu a sa Sajta mogujatosama.com a možete pogledati ovde - KAKO NAPRAVITI UKRASE ZA SLAVSKI KOLAČ
Sastojci
Za 24 osoba
500 g Brašno T-400
250 ml Voda
20 g Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
1 kafena kašičica Šećer
2 kafena kašičica So
5 supena kašika Ulje
50 g Brašno T-400
50 g Dr. Oetker Gustin
50 ml Voda
prstohvat malo So
Naši proizvodi
Priprema
Priprema:
U odgovarajuću posudu stavite kvasac, pola količine tečnosti, šećer i kašiku brašna.
Kada se kvasac zapeni možete da ga ubacite u ostatak brašna. Dodati so i ostatak tečnih sastojaka. Rukama ili mikserom, nastavcima za testo, umesite testo koje je mekano ali se odvaja od posude i ruku. Testo pokrite kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da se duplira.
Testo lagano na pobrašnjenoj radnoj površini premesite i odvojite manji deo za sredinu kolača a ostatak podelite na 4 manje i 1 veću lopticu, na 3 dugačke trake od kojih se plete pletenica i dva manja valjka iste veličine koji će biti krst.
U dublji kalup ili šerpu prečnika do 23 cm, koji ste obložili papirom za pečenje ili podmazali, u sredinu stavite testo koje ste prvo odvojili. Upletite pletenicu od traka i stavite oko kolača. Sada stavite dva manja valjka preko ukrštena kao krst. Loptice složite tako da veću lopticu stavite u sredinu preko krsta a manje na sve četri strane izmedju krsta. Ako pravite posnu varijantu kolač namažite svetenom vodom ili uljem.
Kolač ukrasite tako što će te od testa za ukrase, koje treba da se zamesi da bude jako tvrdo i da se ne lepi a oklagijom razvalja jako tanko, pečatom od drveta sa simbolima vere naprave 5 poskurica-slavskih pečata ili kocki koje se stave preko loptica. Od ostatka testa za ukrase pravite razne oblike, ptičice, grozd, listove, klas žita i razne druge oblike. Ukrase ja pravim na moj način odnosno onako kako sam naučila od moje pokojne majke. Vi možete da pogledate post, koji sam postavila na ovu temu a sa Sajta mogujatosama.com a možete pogledati ovde - KAKO NAPRAVITI UKRASE ZA SLAVSKI KOLAČ
Prijatno!
Tagovi