Sastojci

Za 30 osoba

Potrebno je:

30 listova Kiseli kupus

1 kg Mešano mleveno meso

1 komad/a Crni luk

2 kafene šoljice Pirinač

200 g Suva slanina

200 g Suva rebra

1 supena kašika Svinjska mast

2-3 lista Lovor

100 g Kečap

2 supena kašika Dr. Oetker Gustin

1 komad/a Jaja

po ukusu malo Biber

po ukusu malo Aleva paprika

po ukusu malo Beli luk u granulama

po ukusu malo So

Naši proizvodi

Priprema

Priprema:

Odvojiti listove kiselog kupusa i odstraniti koren.

Posebno u odgovarajuću posudu staviti mast  i propržiti iseckani crni luk, dodati mleveno meso i propržiti zajedno. Dodati začine i pirinač i sve sjediniti i kada se prohladi jaje.

Uzimati listove kupusa i na svaki staviti kašiku fila, preklopiti sa jedne strane i urolati. Višak lista ugurati u sarmu prstom.Tako raditi dok se ne potroši sav materijal.

U duboki lonac na dno staviti par listova kiselog kupusa, staviti u krug napravljene sarme, u sredinu staviti iseckanu suvu slaninu i suva rebra i nastaviti da redjate napravljene sarme dok ne popunite lonac. Staviti lovorov list, pokriti sarme listovima kupusa i naliti vodom da ogrezne. Staviti preko tanjir da pritisnete sarme, jer se onako podignu, poklopiti i ostaviti da se kuvaju nekoliko sati na tihoj vatri.Prvo na jačoj dok ne počne da kuva a onda smanjiti na minimum i kuvati dalje. Na pola kuvanja razmutiti  kečap sa gustinom i čašom  vode i preliti sarme. Ako je potrebno dodati još malo tople vode i ostaviti da se sarma ukrčka.

Služiti kao glavno jelo.

U mom slučaju sarma se kuva celu noć na tihoj vatri.

Možete da je kuvate i u rerni ali onda se sarme slože uspravno u pekač, ostalo je sve isto. Poklope, pa se tako krčka nekoliko sati. Na kraju se otklopi i pusti da se malo zapeče.

Na slikama je prikazana varijanta pečenja u rerni.

Prijatno!