Odvojiti listove kiselog kupusa i odstraniti koren.
Posebno u odgovarajuću posudu staviti mast i propržiti iseckani crni luk, dodati mleveno meso i propržiti zajedno. Dodati začine i pirinač i sve sjediniti i kada se prohladi jaje.
Uzimati listove kupusa i na svaki staviti kašiku fila, preklopiti sa jedne strane i urolati. Višak lista ugurati u sarmu prstom.Tako raditi dok se ne potroši sav materijal.
U duboki lonac na dno staviti par listova kiselog kupusa, staviti u krug napravljene sarme, u sredinu staviti iseckanu suvu slaninu i suva rebra i nastaviti da redjate napravljene sarme dok ne popunite lonac. Staviti lovorov list, pokriti sarme listovima kupusa i naliti vodom da ogrezne. Staviti preko tanjir da pritisnete sarme, jer se onako podignu, poklopiti i ostaviti da se kuvaju nekoliko sati na tihoj vatri.Prvo na jačoj dok ne počne da kuva a onda smanjiti na minimum i kuvati dalje. Na pola kuvanja razmutiti kečap sa gustinom i čašom vode i preliti sarme. Ako je potrebno dodati još malo tople vode i ostaviti da se sarma ukrčka.
Služiti kao glavno jelo.
U mom slučaju sarma se kuva celu noć na tihoj vatri.
Možete da je kuvate i u rerni ali onda se sarme slože uspravno u pekač, ostalo je sve isto. Poklope, pa se tako krčka nekoliko sati. Na kraju se otklopi i pusti da se malo zapeče.
Na slikama je prikazana varijanta pečenja u rerni.
Sastojci
Za 30 osoba
30 listova Kiseli kupus
1 kg Mešano mleveno meso
1 komad/a Crni luk
2 kafene šoljice Pirinač
200 g Suva slanina
200 g Suva rebra
1 supena kašika Svinjska mast
2-3 lista Lovor
100 g Kečap
2 supena kašika Dr. Oetker Gustin
1 komad/a Jaja
po ukusu malo Biber
po ukusu malo Aleva paprika
po ukusu malo Beli luk u granulama
po ukusu malo So
Naši proizvodi
Priprema
Priprema:
Odvojiti listove kiselog kupusa i odstraniti koren.
Posebno u odgovarajuću posudu staviti mast i propržiti iseckani crni luk, dodati mleveno meso i propržiti zajedno. Dodati začine i pirinač i sve sjediniti i kada se prohladi jaje.
Uzimati listove kupusa i na svaki staviti kašiku fila, preklopiti sa jedne strane i urolati. Višak lista ugurati u sarmu prstom.Tako raditi dok se ne potroši sav materijal.
U duboki lonac na dno staviti par listova kiselog kupusa, staviti u krug napravljene sarme, u sredinu staviti iseckanu suvu slaninu i suva rebra i nastaviti da redjate napravljene sarme dok ne popunite lonac. Staviti lovorov list, pokriti sarme listovima kupusa i naliti vodom da ogrezne. Staviti preko tanjir da pritisnete sarme, jer se onako podignu, poklopiti i ostaviti da se kuvaju nekoliko sati na tihoj vatri.Prvo na jačoj dok ne počne da kuva a onda smanjiti na minimum i kuvati dalje. Na pola kuvanja razmutiti kečap sa gustinom i čašom vode i preliti sarme. Ako je potrebno dodati još malo tople vode i ostaviti da se sarma ukrčka.
Služiti kao glavno jelo.
U mom slučaju sarma se kuva celu noć na tihoj vatri.
Možete da je kuvate i u rerni ali onda se sarme slože uspravno u pekač, ostalo je sve isto. Poklope, pa se tako krčka nekoliko sati. Na kraju se otklopi i pusti da se malo zapeče.
Na slikama je prikazana varijanta pečenja u rerni.
Prijatno!
Tagovi