Recept za nagradni konkurs: Bez pečenja do savršenih poslastica!

Sastojci

Za 8 osoba

kora

1 l mleka

15 kasika secera

7 kasika instant krompira

70 g margarina

1 komad jaje

fil

1 kg sljiva

3 kasike secera

posip

200 g prezle

30 g margarina

Naši proizvodi

Priprema

fil

Prvo pripremiti fil: šljivama izvaditi košticu i staviti da se kuvaju uz dodatak šećera, na tihoj vatri jedno 15-20 minuta. Voditi računa da fil ne zagori. Na kraju kuvanja dodati vanilu i 1/2 kesice želatina i sve dobro mešati na vatri kako bi se želatin rastvorio. Gotov fil ostaviti da se malo prohladi, koliko da pripremite testo i prezle.

posip

U širokom tiganju na blagoj vatri zagrejati parčence margarina pa dodati prezle. Propžiti ih da dobiju lepu rumenu boju ali voditi računa da ne pregore. Skloniti s vatre i umešati vanil šećer.

kora

Mleko sipati u dublju šerpu, dodati šećer i staviti da se kuva. Kad proključa smanjiti temperaturu pa lagano umešati griz i instant pire krompir. Kuvati par minuta koliko da se griz skuva pa skloniti s vatre. Mutiti još žicom da se smesa sjedini, dodati margarin i na kraju jedno blago umućeno jaje brzo umešati u testo.

filovanje

Pleh dimenzija 25x35 cm posuti polovinom pripremljenih prezli. Testo podeliti na dva dela pa jedan deo, malo po malo sipati preko prezli, pa poravnati kašikom. Preko testa izručite fil, a preko njega opet lagano i polako rasporedite ostatak testa. Sve lepo poravnajte i pospite ostatak prezli. Dobro rashladiti, pa poslužiti.