Recept za nagradni konkurs: Užitak je bliže, zimnica stiže!

Sastojci

Za 10 osoba

Kompot

2 kg vinogradarskih bresaka šeftelija

0,5 kg šećera

Priprema

Priprema

Dobro operite šeftelije, a zatim iz njih izvadite koštice. Voćkice secite na četvrtine direktno iznad tegle da ne izgubite sok koji puste. Tegle punite do polovine, a zatim u svaku dodajte tri- četiri kašike šećera.Potom tegle nalijte vodom i zatvorite ih metalnim poklopcem. U duboku šerpu stavite kuhinjsku krpu i preko poređajte tegle. Između tegli stavite opet krpe da se ne bi dodirivale, a zatim nalijte mlakom vodom do gornjih ivica tegli. Zagrevajte dok voda ne počne da struji, pa isključite ringlu. Kada se malo prohladi, opet je uključite i sačekajte da opet prostruji. Tako pasterizujte 20-90 minuta. Tegle ostavite u vodi da se ohlade, a zatim ih izvadite, obrišite i odložite.