Recept za nagradni konkurs: Užitak je bliže, zimnica stiže!

Sastojci

Za 30 osoba

Za nalivanje:

20 l voda

5 l alkoholno sirće

40 supena kašika so

20 supena kašika šećer

5 kesica/e C Vinobran

5 kesica/e C Konzervans

Ostalo:

13 kg paprika"šilja"

2 kg šargarepa

3 glavice karfiol

1 kg crni luk

Naši proizvodi

Priprema

Poređati povrće:

Papriku dobro oprati i svakoj iseći dršku.Paprike"bocnuti"viljuškom na dva mesta.

Šargarepu dobro oprati(ne ljuštiti je)i iseći krajeve.

Crni luk oljuśtiti i oprati.

Karfiol odvojiti sa glavice i svaki"cvet"oprati.

U bure u kome će se kiseliti turšija,ređati naizmenično papriku,šargarepu,crni luk i karfiol.

Priprema smese za nalivanje:

Vodu,sirće,so,šećer,Cvinobran i C konzervans sipati u odgovaranuću posudu,dobro izmešati i ostaviti da se svi sastojci rastope i sjedine.

Naliti preko složenog povrća.

Na kraju

Pritisnuti nečim teškim i dobro zatvoriti poklopcem.

Odložiti u ostavu i ostaviti da odstoji dok se ne ukiseli.

Savet:Pošto je potrebno dosta vode i ostalih sastojaka,ja sam postepeno pripremala ovako:4 l vode,1 l alkoholnog sirćeta,8 supenih kašika soli,4 supene kašike šećera,1 C vinobran i 1 C konzervans-i tako sam pet puta pripremala i nalivala kako bi bilo dovoljno smese da svo povrće bude u tečnosti.