Recept za nagradni konkurs: Užitak je bliže, zimnica stiže!

Sastojci

Za 8 osoba

Sastojci:

2 kg Smokve

2 kg vinogradarske breskve

1200 g šećera

Naši proizvodi

Priprema

Priprema:

Smokve i breskve dobro oprati, očistiti, iseći na manje komade i izblendirati. Izblendirano voće usuti u dublju šerpu i kuvati uz povremeno mešanje. Kada je dobar deo vode ispario, dodati šećer i nastaviti sa kuvanjem uz češće mešanje, a po potrebi i smanjiti temperaturu. Pred kraj umešati kesicu džemfiksa. Džem je kuvan kad varjača ostavlja trag po dnu šerpe.

Finalni postupak:

Suve i čiste tegle staviti u rernu, uključiti je na 100 stepeni i grejati oko 20 minuta. Vruć džem sipati u vruće tegle, zatvoriti ih metalnim poklopcem i okrenuti naopako. Ostaviti ih da tako odstoje oko pola sata, a zatim ih okrenuti normalno i ostaviti da se ohlade.