Smokve i breskve dobro oprati, očistiti, iseći na manje komade i izblendirati. Izblendirano voće usuti u dublju šerpu i kuvati uz povremeno mešanje. Kada je dobar deo vode ispario, dodati šećer i nastaviti sa kuvanjem uz češće mešanje, a po potrebi i smanjiti temperaturu. Pred kraj umešati kesicu džemfiksa. Džem je kuvan kad varjača ostavlja trag po dnu šerpe.
Finalni postupak:
Suve i čiste tegle staviti u rernu, uključiti je na 100 stepeni i grejati oko 20 minuta. Vruć džem sipati u vruće tegle, zatvoriti ih metalnim poklopcem i okrenuti naopako. Ostaviti ih da tako odstoje oko pola sata, a zatim ih okrenuti normalno i ostaviti da se ohlade.
Recept za nagradni konkurs: Užitak je bliže, zimnica stiže!
Sastojci
Za 8 osoba
2 kg Smokve
2 kg vinogradarske breskve
1200 g šećera
1 kesica/e Dr. Oetker Džemfix 2:1
Naši proizvodi
Priprema
Priprema:
Smokve i breskve dobro oprati, očistiti, iseći na manje komade i izblendirati. Izblendirano voće usuti u dublju šerpu i kuvati uz povremeno mešanje. Kada je dobar deo vode ispario, dodati šećer i nastaviti sa kuvanjem uz češće mešanje, a po potrebi i smanjiti temperaturu. Pred kraj umešati kesicu džemfiksa. Džem je kuvan kad varjača ostavlja trag po dnu šerpe.
Finalni postupak:
Suve i čiste tegle staviti u rernu, uključiti je na 100 stepeni i grejati oko 20 minuta. Vruć džem sipati u vruće tegle, zatvoriti ih metalnim poklopcem i okrenuti naopako. Ostaviti ih da tako odstoje oko pola sata, a zatim ih okrenuti normalno i ostaviti da se ohlade.