Recept za nagradni konkurs: Užitak je bliže, zimnica stiže!
Sastojci
Za 10 osoba
Džem
12 kg
nektarina
6 kg
šećera
2 komad/a
pomorandže
Priprema
Priprema
Operite nektarine, prepolovite ih, izvadite im koštice i isecite na sitnije komade. Dobro operite koru pomorandže, narendajte je a sok iscedite. U šerpu stavite iseckane nektarine, pa ih prelijte sokom od pomorandže i ubacite narendanu koru pomorandže. Sve pospite šećerom, izmešajte i ostavite da odstoji uz povremeno mešanje. Kad se šećer otopi, stavite šerpu na jaku vatru i stalno mešajući kuvajte dok ne proključa, kuvajte potom još tri minuta, te skinite s vatre. Ako se na površini pojavi pena, skinite je i vruć džem odmah sipajte u pripremljene tegle skoro do vrha. Zatvorite tegle poklopcima, okrenite ih naopačke i ostavite da se tako hlade.
Recept za nagradni konkurs: Užitak je bliže, zimnica stiže!
Sastojci
Za 10 osoba
12 kg nektarina
6 kg šećera
2 komad/a pomorandže
Priprema
Priprema
Operite nektarine, prepolovite ih, izvadite im koštice i isecite na sitnije komade. Dobro operite koru pomorandže, narendajte je a sok iscedite. U šerpu stavite iseckane nektarine, pa ih prelijte sokom od pomorandže i ubacite narendanu koru pomorandže. Sve pospite šećerom, izmešajte i ostavite da odstoji uz povremeno mešanje. Kad se šećer otopi, stavite šerpu na jaku vatru i stalno mešajući kuvajte dok ne proključa, kuvajte potom još tri minuta, te skinite s vatre. Ako se na površini pojavi pena, skinite je i vruć džem odmah sipajte u pripremljene tegle skoro do vrha. Zatvorite tegle poklopcima, okrenite ih naopačke i ostavite da se tako hlade.