Recept za nagradni konkurs: Užitak je bliže, zimnica stiže!

Sastojci

Za 10 osoba

Džem

12 kg nektarina

6 kg šećera

2 komad/a pomorandže

Priprema

Priprema

Operite nektarine, prepolovite ih, izvadite im koštice i isecite na sitnije komade. Dobro operite koru pomorandže, narendajte je a sok iscedite. U šerpu stavite iseckane nektarine, pa ih prelijte sokom od pomorandže i ubacite narendanu koru pomorandže. Sve pospite šećerom, izmešajte i ostavite da odstoji uz povremeno mešanje. Kad se šećer otopi, stavite šerpu na jaku vatru i stalno mešajući kuvajte dok ne proključa, kuvajte potom još tri minuta, te skinite s vatre. Ako se na površini pojavi pena, skinite je i vruć džem odmah sipajte u pripremljene tegle skoro do vrha. Zatvorite tegle poklopcima, okrenite ih naopačke i ostavite da se tako hlade.