Recept za nagradni konkurs: Užitak je bliže, zimnica stiže!

Sastojci

Za 3 osoba

Salatu

5 komad/a Patlidžan

5 komad/a Paradajz

5 komad/a Paprika

5 komad/a Crni luk

Marinada

5 komad/a Beli luk

1 supena kašika So

125 g Secer

125 g Sirće

200 g Suncokretovo ulje

Priprema

Priprema salate

Peremo sve sastojke za salatu, patlidzan cistimo od kozice i seckamo na 4 komada, ako su vrliki, moze i na 8. Paradajz secemo na 4 komada, papriku cistimo od semena i secemo na 4 komada. Crni luk secemo kruzicima. Sve promesamo.

Pravimo marinadu

Promesamo u posudi so, secer i ulje

Priprema za kuvanje

Dodajemo u salatu marinadu, sve mesamo i stavimo u serpu ili duboku posudu na slabu vatru (3). Nikako ne stavljamo poklopac! Cesto mesamo da bi sok od povrca isparavao. Kad prokljuca, kuvamo jos 15 minuta.

Kuvanje

Dodajemo u salatu sirce i kuvamo jos 10 minuta. Dalje dodajemo sitno iseckane ili izblendirani beli luk. U receptu su 5 cesljeva, ne glavica! Ako neko ne voli beli luk, moze da ne dodaje. Nakon belig luka kuva se jos 2 minuta i skida se sa vatre.

Pakovanje u tegle

Vrelu smesu salate odmah stavimo u pripremljene ciste tegle. Da ne bi pukle, ja stavljam unutra dok sipam metalnu kasiku pa posle izvadim.

Tegle zatvorim hermetickim poklopcem i stavim na pod prevrnute poklopcem nadole. Prekrijrm tegle peskirom i tako ih ostaljsm da se ohlade. Kad se ohlade, mogu da se srave u spajz. Zimnica je gotova