Recept za nagradni konkurs: Užitak je bliže, zimnica stiže!
Sastojci
Za 3 osoba
Salatu
5 komad/a
Patlidžan
5 komad/a
Paradajz
5 komad/a
Paprika
5 komad/a
Crni luk
Marinada
5 komad/a
Beli luk
1 supena kašika
So
125 g
Secer
125 g
Sirće
200 g
Suncokretovo ulje
Priprema
Priprema salate
Peremo sve sastojke za salatu, patlidzan cistimo od kozice i seckamo na 4 komada, ako su vrliki, moze i na 8. Paradajz secemo na 4 komada, papriku cistimo od semena i secemo na 4 komada. Crni luk secemo kruzicima. Sve promesamo.
Pravimo marinadu
Promesamo u posudi so, secer i ulje
Priprema za kuvanje
Dodajemo u salatu marinadu, sve mesamo i stavimo u serpu ili duboku posudu na slabu vatru (3). Nikako ne stavljamo poklopac! Cesto mesamo da bi sok od povrca isparavao. Kad prokljuca, kuvamo jos 15 minuta.
Kuvanje
Dodajemo u salatu sirce i kuvamo jos 10 minuta. Dalje dodajemo sitno iseckane ili izblendirani beli luk. U receptu su 5 cesljeva, ne glavica! Ako neko ne voli beli luk, moze da ne dodaje. Nakon belig luka kuva se jos 2 minuta i skida se sa vatre.
Pakovanje u tegle
Vrelu smesu salate odmah stavimo u pripremljene ciste tegle. Da ne bi pukle, ja stavljam unutra dok sipam metalnu kasiku pa posle izvadim.
Tegle zatvorim hermetickim poklopcem i stavim na pod prevrnute poklopcem nadole. Prekrijrm tegle peskirom i tako ih ostaljsm da se ohlade. Kad se ohlade, mogu da se srave u spajz. Zimnica je gotova
Recept za nagradni konkurs: Užitak je bliže, zimnica stiže!
Sastojci
Za 3 osoba
5 komad/a Patlidžan
5 komad/a Paradajz
5 komad/a Paprika
5 komad/a Crni luk
5 komad/a Beli luk
1 supena kašika So
125 g Secer
125 g Sirće
200 g Suncokretovo ulje
Priprema
Priprema salate
Peremo sve sastojke za salatu, patlidzan cistimo od kozice i seckamo na 4 komada, ako su vrliki, moze i na 8. Paradajz secemo na 4 komada, papriku cistimo od semena i secemo na 4 komada. Crni luk secemo kruzicima. Sve promesamo.
Pravimo marinadu
Promesamo u posudi so, secer i ulje
Priprema za kuvanje
Dodajemo u salatu marinadu, sve mesamo i stavimo u serpu ili duboku posudu na slabu vatru (3). Nikako ne stavljamo poklopac! Cesto mesamo da bi sok od povrca isparavao. Kad prokljuca, kuvamo jos 15 minuta.
Kuvanje
Dodajemo u salatu sirce i kuvamo jos 10 minuta. Dalje dodajemo sitno iseckane ili izblendirani beli luk. U receptu su 5 cesljeva, ne glavica! Ako neko ne voli beli luk, moze da ne dodaje. Nakon belig luka kuva se jos 2 minuta i skida se sa vatre.
Pakovanje u tegle
Vrelu smesu salate odmah stavimo u pripremljene ciste tegle. Da ne bi pukle, ja stavljam unutra dok sipam metalnu kasiku pa posle izvadim.
Tegle zatvorim hermetickim poklopcem i stavim na pod prevrnute poklopcem nadole. Prekrijrm tegle peskirom i tako ih ostaljsm da se ohlade. Kad se ohlade, mogu da se srave u spajz. Zimnica je gotova