Šljive očistiti od koštica i iseckati ih na sitnije delove. Staviti šećer preko njih i ostaviti da odstoje par sati (5-6 sati). Onda staviti na šporet i na srednjoj temperaturi kuvati. U početku povremeno promešati, a kad počne jako da kuva onda mešati sve vreme, paziti da ne zagori. Kada je džem skoro gotov (kada povučemo varjačom i ostaje trag) ubaciti zlomljenu čokoladu, mešati sve vreme da se čokolada skroz istopi i sjedini sa džemom.Onda dodati rum. Kuvati još 5-10 minuta sve vreme mešati. Kada je džem skroz gotov skloniti sa špreta i tako vruć odmah sipati u prdhodno zagrejane tgle. Zatvoriti metalnim poklopcem i okrenuti naopako da tegle stoje na poklopcu. Ostaviti tako destak minuta.
Recept za nagradni konkurs: Užitak je bliže, zimnica stiže!
Sastojci
Za 10 osoba
3 kg šljiva
500 g secera
200 g crne cokolade za kuvanje
pola flasice ml Dr. Oetker Aroma rum
Naši proizvodi
Priprema
priprema dzema
Šljive očistiti od koštica i iseckati ih na sitnije delove. Staviti šećer preko njih i ostaviti da odstoje par sati (5-6 sati). Onda staviti na šporet i na srednjoj temperaturi kuvati. U početku povremeno promešati, a kad počne jako da kuva onda mešati sve vreme, paziti da ne zagori. Kada je džem skoro gotov (kada povučemo varjačom i ostaje trag) ubaciti zlomljenu čokoladu, mešati sve vreme da se čokolada skroz istopi i sjedini sa džemom.Onda dodati rum. Kuvati još 5-10 minuta sve vreme mešati. Kada je džem skroz gotov skloniti sa špreta i tako vruć odmah sipati u prdhodno zagrejane tgle. Zatvoriti metalnim poklopcem i okrenuti naopako da tegle stoje na poklopcu. Ostaviti tako destak minuta.
Tagovi