Recept za nagradni konkurs: Užitak je bliže, zimnica stiže!
Sastojci
Za 1 osoba
Potrebno je:
10 vezica
peršun
po potrebi dl
Maslinovo ulje
Još je potrebno:
1 l
velika staklena tegla
Priprema
Priprema:
Svaku vezicu peršuna dobro operite i otresanjem odstranite deo vode.
Iskidajte lišće i dodatno prosušite papirnim ubrusom.
Ubacite lišće u multipraktik i sameljite (usitnite).
Pošto je lišće suvo u toku mlevenja dodajte po malo maslinovo ulje sve dok ne dobijete kašu.
Prebacite samleveni peršun u teglu i nalijte maslinovim uljem da ga prelije.
Zatim sve promešajte i ostavite da se slegne.
Zatvorite teglu poklopcem i ostavite u frižider.
Ovako pripremljen peršun može da stoji i celu kalendarsku godinu. Mada ovo možete da uradite u bilo koje doba godine ako nemate vremena da redovno odlazite na pijacu ili u toku zime kada se svež peršun teško nalazi. Ako imate hladnu ostavu možete držati teglu i tamo ne mora u frižideru.
Recept za nagradni konkurs: Užitak je bliže, zimnica stiže!
Sastojci
Za 1 osoba
10 vezica peršun
po potrebi dl Maslinovo ulje
1 l velika staklena tegla
Priprema
Priprema:
Svaku vezicu peršuna dobro operite i otresanjem odstranite deo vode.
Iskidajte lišće i dodatno prosušite papirnim ubrusom.
Ubacite lišće u multipraktik i sameljite (usitnite).
Pošto je lišće suvo u toku mlevenja dodajte po malo maslinovo ulje sve dok ne dobijete kašu.
Prebacite samleveni peršun u teglu i nalijte maslinovim uljem da ga prelije.
Zatim sve promešajte i ostavite da se slegne.
Zatvorite teglu poklopcem i ostavite u frižider.
Ovako pripremljen peršun može da stoji i celu kalendarsku godinu. Mada ovo možete da uradite u bilo koje doba godine ako nemate vremena da redovno odlazite na pijacu ili u toku zime kada se svež peršun teško nalazi. Ako imate hladnu ostavu možete držati teglu i tamo ne mora u frižideru.
Tagovi