Recept za nagradni konkurs: Užitak je bliže, zimnica stiže!

Sastojci

Za 1 osoba

Potrebno je:

10 vezica peršun

po potrebi dl Maslinovo ulje

Još je potrebno:

1 l velika staklena tegla

Priprema

Priprema:

Svaku vezicu peršuna dobro operite i otresanjem odstranite deo vode.

Iskidajte lišće i dodatno prosušite papirnim ubrusom. 

Ubacite lišće u multipraktik i sameljite (usitnite).

Pošto je lišće suvo u toku mlevenja dodajte po malo maslinovo ulje sve dok ne dobijete kašu.

Prebacite samleveni peršun u teglu i nalijte maslinovim uljem da ga prelije.

Zatim sve promešajte i ostavite da se slegne. 

Zatvorite teglu poklopcem i ostavite u frižider. 

Ovako pripremljen peršun može da stoji i celu kalendarsku godinu. Mada ovo možete da uradite u bilo koje doba godine ako nemate vremena da redovno odlazite na pijacu ili u toku zime kada se svež peršun teško nalazi. Ako imate hladnu ostavu možete držati teglu i tamo ne mora u frižideru.