Sastojci

Za 6 osoba

Paprike,plavi patlidžan,ulj,sirće,šećer,so

4,5 kg Paprika

1,5 kg plavi patlidžan

100 g So

200 g Šećer

1,5 l ulja

100 ml sirćeta

30 gr esencij

Priprema

Priprema ajvara

Ispeći paprike i plavi patlidžan,oguliti i ostaviti da se ocede preko noći. Mere koje su date za papriku i patlidžan su kada se ispeku i očiste. Samleti na vodenici za meso. Zagrjati 1/2 l ulja,dodati patlidžan i pržiti 10 minuta.Nakon toga dodati još 1/2 l ulja,papriku,polovinu mere,soli,šećera,sirćeta i esencije i pržiti,stalno mešajući. Za ovu količinu je potrebno oko 45 min da se ajvar isprži. Drugu polovinu začina i ulja dodavati tokom prženja,po potrebi i ukusu. Masa mora biti sjajna pri prženju,zato postepeno dodavati ulje.Kada se ajvar uprži (vidi se dno šerpe) , puniti tegle i ostaviti preko noći u rerni blago zagrejanoj da se ajvar dodatno pasteizuje.Sutradan tegle čvrsto zatvoriti poklopcima.Prijatno!!!!