Ispeći paprike i plavi patlidžan,oguliti i ostaviti da se ocede preko noći. Mere koje su date za papriku i patlidžan su kada se ispeku i očiste. Samleti na vodenici za meso. Zagrjati 1/2 l ulja,dodati patlidžan i pržiti 10 minuta.Nakon toga dodati još 1/2 l ulja,papriku,polovinu mere,soli,šećera,sirćeta i esencije i pržiti,stalno mešajući. Za ovu količinu je potrebno oko 45 min da se ajvar isprži. Drugu polovinu začina i ulja dodavati tokom prženja,po potrebi i ukusu. Masa mora biti sjajna pri prženju,zato postepeno dodavati ulje.Kada se ajvar uprži (vidi se dno šerpe) , puniti tegle i ostaviti preko noći u rerni blago zagrejanoj da se ajvar dodatno pasteizuje.Sutradan tegle čvrsto zatvoriti poklopcima.Prijatno!!!!
Sastojci
Za 6 osoba
4,5 kg Paprika
1,5 kg plavi patlidžan
100 g So
200 g Šećer
1,5 l ulja
100 ml sirćeta
30 gr esencij
Priprema
Priprema ajvara
Ispeći paprike i plavi patlidžan,oguliti i ostaviti da se ocede preko noći. Mere koje su date za papriku i patlidžan su kada se ispeku i očiste. Samleti na vodenici za meso. Zagrjati 1/2 l ulja,dodati patlidžan i pržiti 10 minuta.Nakon toga dodati još 1/2 l ulja,papriku,polovinu mere,soli,šećera,sirćeta i esencije i pržiti,stalno mešajući. Za ovu količinu je potrebno oko 45 min da se ajvar isprži. Drugu polovinu začina i ulja dodavati tokom prženja,po potrebi i ukusu. Masa mora biti sjajna pri prženju,zato postepeno dodavati ulje.Kada se ajvar uprži (vidi se dno šerpe) , puniti tegle i ostaviti preko noći u rerni blago zagrejanoj da se ajvar dodatno pasteizuje.Sutradan tegle čvrsto zatvoriti poklopcima.Prijatno!!!!
Tagovi