Recept za nagradni konkurs: Užitak je bliže, zimnica stiže!

Sastojci

Za 18 osoba

Sastojci:

5 kg crvenih mesnatih paprika

2 šoljice soli

2 šoljice šećera

1 šoljica esencije

5 šoljica ulja

2-3 glavice belog luka

pola kesice bibera u zrnu

po želji cele ljute papričice

Priprema

Priprema:

Paprike dobro operite, izvadite im drške sa semenkama i ređajte u širu veću posudu. Svaki red posipajte solju, šećerom, esencijom i uljem i tako ih ostavite poklopljene da stoje nekoliko časova (filetima će biti potrebno manje vremena od celih paprika). Povremeno paprike dobro izmešajte, kako bi svaka paprika bila u ovoj mešavini.

Punjenje tegli::

Paprike, tj. filete ređajte u dobro oprane i sterilisane tegle i između stavljajte čenove belog luka, zrna bibera a po želji i po listić celera. Napunjene tegle nalijte tečnošću koju su pustile paprike i dobro ih zatvorite original poklopcem i odložite sa ostalom zimnicom.