Recept za nagradni konkurs: Užitak je bliže, zimnica stiže!

Sastojci

Za 20 osoba

POTREBNI SASTOJCI

7 kg Očišćena crvena mesnata paprika

2 komad/a Plavi patlidžan

1 glavica Beli luk

POTREBNI SASTOJCI ZA RASTVOR

2 l Voda

2 supena kašika So

12 supena kašika Sirće

1 supena kašika Šećer

I JOŠ TREBA

2 supena kašika So

500-700 ml Ulje

1 supena kašika Esencija

1 kesica/e C Konzervans

Naši proizvodi

Priprema

PRIPREMA POVRĆA

U veći lonac sipati vodu,dodati šećer,so i sirće.

Staviti da provri.

Kada rastvor počne da vri dodavati papriku i kuvati dok ne omekša.

Papriku kuvati u više tura,vaditi je i stavljati u cediljku da se ocedi sav višak vode.

Na kraju skuvati i oljušten plavi patlidžan.

Oceđenu papriku i plavi patlidžan samlet na mašini za meso.

Samleti i očišćen beli luk.

PRIPREMA AJVARA

U veću šerpu sipati 1 dl ulja pa dodati samlevenu papriku,plavi patlidžan i beli luk.

Šerpu staviti u zagrejanu rernu i ostaviti da se polako prži.

Povremeno otvarati rernu i promešati.

Postepeno dodavati ulje.

Ajvar pržiti oko 2 sata.

Na kraju dodati kašiku esencije,soli po ukusu i konzervans.

PAKOVANJE I ČUVANJE

Vruć ajvar sipati u zagrejane tegle.

Tegle staviti u zagrejanu rernu i ostaviti da se stvori korica,

Rernu isključiti,a tegle ostaviti dok se potpuno ne ohlade.

Tegle zatvoriti sa poklopcima ili celofanom.

Ajvar čuvati na hladnom mestu.