Recept za nagradni konkurs: Inspiracija iz veganske kuhinje

Sastojci

Za 6 osoba

Čorba

200 g lišća rotkvice

200 g peruški mladog luka

2 komad/a krompira

1 komad/a keleraba

1 koren manjeg celera

2-3 komad/a šargarepe

1,5 kafena kašičica celerove soli

malo malo bibera

2 supena kašika maslinovog ulja

100 ml neutralne pavlake

Priprema

Priprema

Krompir, kelerabu, celer i šargarepu oljuštite, iseckajte na krupnije komade, prelijte litrom vode, dodajte 1 kašičicu celerove soli. Kad provri smanjite vatru i kuvajte još 40 min poklopljeno dok povrće ne omekša. Za to vreme sitno iseckajte pera mladog luka i prodinstajte ih na maslinovom ulju. Dodajte malo soli i bibera, a lišće rotkvice usitnite nožem. Kada povrće u šerpi omekša, dodajte prodinstano perje mladog luka i naseckano lišće rotkvica, pa kuvajte još pet minuta. Zatim sve ispasirajte štapnim mikserom zajedno sa tečnošću koja je ostala. Dodajte pavlaku, a prilikom serviranja dekorišite listovima svežeg peršuna.