Recept za nagradni konkurs: Inspiracija iz veganske kuhinje

Sastojci

Za 4 osoba

rižoto

300 g Vrganj

50 g suvi vrganj

2,5 dl Pirinač

1 komad/a crni luk

1 čen Beli luk

2 supena kašika ulje

1 kafena kašičica So

1/2 kafena kašičica Biber

Priprema

Priprema

Iseckane suve vrganje prelijte kipućom vodom i ostavite ih da se rehidriraju.

Sveže vrganje očistite četkicom od prljavštine, a delove koji su previše prljavi isecite. Gljive isecite na tanke kriške.

Sitno iseckani crni luk propržite na malo ulja, dok ne postane staklast. Dodajte iseckani beli luk i pirinač. Pobiberite, promešajte i sve kratko propržite.

Dodajte omekšale suve vrganje zajedno sa vodom u kojoj su stajali i sve naijte sa 1 šoljom vruće vode. Tokom kuvanja, postepeno dodajte i drugu šolju vode, uz povremeno mešanje kako bi rižoto bio kremast.

Dok se rižoto kuva u tiganju sa malo putera, na drugoj ringli, propržite isečene vrganje. Ispržene vrganje posolite i malo pobiberite. Polovinu prženih vrganja umešajte u rižoto, a drugu polovinu ostavite za ukrašavanje i poslažite ih preko skuvanog rižota.

Skuvani rižoto poslužite odmah.