Recept za nagradni konkurs: Inspiracija iz veganske kuhinje

Sastojci

Za 10 osoba

Sastojci:

300 g sirova soja

3 l Voda

1 komad/a Limun

malo prstohvat/a sol

malo prstohvat/a Kim

Priprema

Priprema soje:

Sirovu soju potopiti u 1 litar vode I ostaviti preko noci da nabubri. Nabubrelu soju zajedno sa vodom staviti u blender I izblendati, dok se ne dobije sojino mleko.

Kuvanje:

Sipati u vecu serpu I doliti jos 2 litra vode. Staviti da zavri.

Dodati soli po ukusu I sok od jednog limuna. Po dodatku limuna tecnost ce se zrudvati.

Cedjenje:

Procediti kroz zicu za cedjenje, pulpu odstraniti.

Podeliti na dva dela, u jedan deo dodati semenke kima, u drugi mirodjiju.

Posluzivanje:

Sipati u kalup za tofu, ako nemate kalup moze I u “cedilo” (rupicasta tkanina za cedjenje sira). Pritisnuti dobro da se ocedi sva tecnost. Ostaviti na cedjenje jedan dan. Izvaditi iz kalupa, cedilla I seci na kockice.

Pre sluzenja politi maslinovim uljem.

Tofu sir je idealan za one koji nisu tolerantni na kravlje mleko I laktozu.