Recept za nagradni konkurs: Slatki izazov

Sastojci

Za 12 osoba

Za kore:

3 čaše( od jogurta ) Namensko brašno

2 čaše šećera

2 čaše Kisela voda

1 supena kašika C Soda bikarbona

Za fil:

1 l soka od breskve

8 supena kašika C Šećer u prahu 250g

250 g Margarin

Za preliv:

300 g Breskve

125 g šećera

1 kesica/e agar- agara.

Još:

po želji g posni šlag.

Naši proizvodi

Priprema

Priprema kore:

U dubljoj posudi pomešati brašno sa sodom bikarbonom, pa dodati šećer, vanilin šećer, kiselu vodu i žicom sve dobro umutiti. Smesu izliti u veliki pleh od šporeta obložen pek papirom, ravnomerno rasporediti i peći u rerni prethodno zagrejanoj na 190 stepeni oko 15 minuta. Sačekati da se kora sasvim ohladi, pa je podeliti na tri jednaka dela.

Priprema fila:

Puding razmutiti u 3 dl soka od breskvi( koristiti sok iz kompota), zatim sipati u ostatak soka koji vri i skuvati puding na uobičajen način. Ostaviti da se sasvim ohladi. Margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu. Umućenom margarinu dodavati kašiku po kašiku ohlađenog pudinga i sve vreme mutiti.

Priprema preliva:

Oko 200- 300 grama breskvi odvojiti, iseckati, skuvati sa malo šećera i 1 dl vode, pa kad provri sve izblendirati. Agar- agar preliti hladnom vodom i ostaviti da se želira. Zatim ga umešati u topli voćni fil i sve vreme mešati da se agar- agar otopi. Ostaviti sa strane da se malo prohladi.

Finalni postupak:

Slagati tortu: kora- vanila fil- breskve iz kompota- šlag- kora- vanila fil i tako redom. Preko treće kore preliti prohlađeni voćni preliv i lepo rasporediti. Tortu ukrasiti umućenim posnim šlagom.