Sastojci

Za 2 osoba

Pečeni bataci u marinadi od piva i senfa

500 g Batak i karabatak

3-4 komad/a Krompir

2 komad/a Crni luk

2-3 komad/a Beli luk

500 ml Pivo

1-2 kafena kašičica Senf

1 kafena kašičica Suvi začin

1 kafena kašičica So

1 kafena kašičica Biber

1-2 kafena kašičica Peršun

Priprema

Marinada od piva i senfa

U jednoj posudi pomešati sitno iseckan beli luk, pivo, senf, peršun, so i biber, pa dobro izmešati, da se senf istopi. U dublju posudu staviti batake i karabatake prethodno uvaljane u suvi začin i/ili začin za piletinu (po želji), pa preliti marinadom tako da svi bataci i karabataci budu potopljeni. Ako nije u celoj marinadi, okrenuti batake i karabatake posle nekog vremena. Prekriti alu folijom i ostaviti nekoliko sati, a najbolje preko cele noći da odstoji.

Pečeni bataci i karabataci sa krompirom

Krompir oljuštiti, pa skuvati na jedan ključ, da omekša. Kad se malo prohladi, iseći ga na kolutove. U malo nauljenoj tepsiji ređati krompir, pa preko njega crni luk takođe isečen na kolutove. Zatim izvaditi batake i karabatake iz marinade, posložiti ih preko krompira i luka i ostatak marinade preliti preko cele tepsije. Peći u rerni na 200 stepeni između 45 minuta i sat vremena, prvih 20 minita prekriveno alu folijom, ostatak bez nje.