U dublju posudu izmešajte brašno i so pa napravite udubljenje u kom ćete staviti prethodno izmešanu mlaku vodu sa kvascem i šećerom (kada malo nabubri). Dodajte ulje i dobro umesite da dobijete glatko i meko testo. Premažite maslinovim uljem, poprašite sa malo brašna i ostavite u činiji pokriveno krpom. Ostavite na toplom da narasta nekih pola sata.
Uključite rernu da se ugreje na 200 stepeni dok pripremate premaz.
Sitno naseckajte ili izgnječite beli luk, izmešajte sa par kašika maslinovog ulja i ruzmarinom.
Testo razvucite na veličinu pleha (ja sam koristila onaj veliki koji ide uz rernu), prstima napravite udubljenja pa premažite celu fokaču.
Po želji je dekorišite maslinama, peršunom, čeri paradajzom... Pustite mašti na volju.
Sastojci
Za 8 osoba
400 g Pšenično brašno
100 g Speltino brašno
1 kesica/e Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
1/2 kafena kašičica Šećer
1 kafena kašičica So
300 ml Mlaka voda
2 supena kašika Maslinovo ulje
3 nekoliko Čena belog luka
Par malo Ruzmarin
Par komad/a Čeri paradajz
Par komad/a Peršun
Par komad/a Masline
Naši proizvodi
Priprema
Testo
U dublju posudu izmešajte brašno i so pa napravite udubljenje u kom ćete staviti prethodno izmešanu mlaku vodu sa kvascem i šećerom (kada malo nabubri). Dodajte ulje i dobro umesite da dobijete glatko i meko testo. Premažite maslinovim uljem, poprašite sa malo brašna i ostavite u činiji pokriveno krpom. Ostavite na toplom da narasta nekih pola sata.
Uključite rernu da se ugreje na 200 stepeni dok pripremate premaz.
Sitno naseckajte ili izgnječite beli luk, izmešajte sa par kašika maslinovog ulja i ruzmarinom.
Testo razvucite na veličinu pleha (ja sam koristila onaj veliki koji ide uz rernu), prstima napravite udubljenja pa premažite celu fokaču.
Po želji je dekorišite maslinama, peršunom, čeri paradajzom... Pustite mašti na volju.
Tagovi