Lepinju iseći tako da gornji deo, koji će služiti kao poklopac, bude manji, ne seći je po sredini na jednake delove. Nožem na nekoliko mesta probosti donji, veći deo lepinje, a može se i izvaditi sredina lepinje, pa na nju naneti kajmak, a zatim preko kajmaka sirovo jaje i sve promešati. Gornji, manji deo samo malo umočiti u donji, pa u tepsiju podmazanu uljem poređati gornji i donji deo lepinje i peći u rerni na 250 stepeni oko 10, 15 minuta, dovoljno da se lepinje malo zapeku. Zatim ih izvaditi iz rerne i donji deo lepinje zaliti pretopom, pa preklopiti gornjim delom. Služiti uz kiselo mleko ili jogurt.
Savet: gornji deo lepinje služi za umakanje u donji deo lepinje, odnosno rastopljeni kajmak i jaje. Pretop možete nabaviti u lokalnoj pečenjari prilično jeftino, a negde će vam dati i besplatno.
Sastojci
Za 1 osoba
1 komad/a Lepinja
2-3 supena kašika Kajmak
1 komad/a Jaje
8 supena kašika Pretop
Priprema
Komplet lepinja
Lepinju iseći tako da gornji deo, koji će služiti kao poklopac, bude manji, ne seći je po sredini na jednake delove. Nožem na nekoliko mesta probosti donji, veći deo lepinje, a može se i izvaditi sredina lepinje, pa na nju naneti kajmak, a zatim preko kajmaka sirovo jaje i sve promešati. Gornji, manji deo samo malo umočiti u donji, pa u tepsiju podmazanu uljem poređati gornji i donji deo lepinje i peći u rerni na 250 stepeni oko 10, 15 minuta, dovoljno da se lepinje malo zapeku. Zatim ih izvaditi iz rerne i donji deo lepinje zaliti pretopom, pa preklopiti gornjim delom. Služiti uz kiselo mleko ili jogurt.
Savet: gornji deo lepinje služi za umakanje u donji deo lepinje, odnosno rastopljeni kajmak i jaje. Pretop možete nabaviti u lokalnoj pečenjari prilično jeftino, a negde će vam dati i besplatno.
Tagovi