Kvasac staviti u 200 ml mlakog mleka sa 2 kašičice šećera, promešati i ostaviti da se digne.
U većoj posudi sipati oko 800 gr brašna, so i blago umesiti sa kvascem. Zatim dodati žumanca, preostalu tečnost i mast i sve dobro umesiti uz dodavanje ostatka brašna kako bi se umesilo testo koje neće biti tvrdo ali ni meko i kompaktno i glatko, oko 5 do 10 minuta. Ostaviti ga da odstoji i naraste.
Kad je naraslo, podeliti ga u 5 delova od kojih je jedan nešto veći i ostala 4.
Staviti testo u višu šerpu (ili kalup za torte) koja može da ide u rernu tako što će u sredinu ići najveći deo, a 4 preostala oko njega i ukrasiti ukrasima.
Priprema ukrasa
Ukraste pravite tako što ćete pomećati brašno i gustin i postepeno dodavati vodu dok se ne formira testo koje je kompaktno i elastično, kao plastelin. Napravite ga malo ranije da malo odstoji i prosuši se kako bi se ukrasi na pečatu bolje urezali.
Ukrase po želji lepite belancetom a pogaču premažite smesom od žumanca i ulja za bolji sjaj. Ja obično napravim četiri ukrasa sa pečatom i u sredini grozd od kuglica i 4 ružice, kao na slici.
Pecite u rerni na 200 C u prethodno zagrejanoj pećnici oko sat vremena.
Napomena: Da se kora ne bi prepekla, na pola pečenja odnosno kada se formira lepa boja kore, prekrijte je pek papirom kako ne bi izgorela.
Napomena: Ja sam se ovaj put igrala, i kolač stavila u kalup za torte, pa se zato tako malo raširila. Ukoliko kao što u receptu piše, stavite u šerpu, imaće taj fini ukalupljeni izgled i ići će u visinu jer u širinu neće moći.
Sastojci
Za 20 osoba
1 kg mekog brašna tip 400
1 komad/a svežeg kvasca
250 ml mleka
200 ml mlake vode
1 kafena kašičica soli
2 kafena kašičica šećera
2 supena kašika Svinjska mast
2 komad/a Žumanca
100 gr brašna
1 do 2 supena kašika Dr. Oetker Gustin
pola dl vode
1 komad/a Belanca
1 komad/a Žumanca
malo prstohvat/a ulja
Naši proizvodi
Priprema
Priprema testa
Kvasac staviti u 200 ml mlakog mleka sa 2 kašičice šećera, promešati i ostaviti da se digne.
U većoj posudi sipati oko 800 gr brašna, so i blago umesiti sa kvascem. Zatim dodati žumanca, preostalu tečnost i mast i sve dobro umesiti uz dodavanje ostatka brašna kako bi se umesilo testo koje neće biti tvrdo ali ni meko i kompaktno i glatko, oko 5 do 10 minuta. Ostaviti ga da odstoji i naraste.
Kad je naraslo, podeliti ga u 5 delova od kojih je jedan nešto veći i ostala 4.
Staviti testo u višu šerpu (ili kalup za torte) koja može da ide u rernu tako što će u sredinu ići najveći deo, a 4 preostala oko njega i ukrasiti ukrasima.
Priprema ukrasa
Ukraste pravite tako što ćete pomećati brašno i gustin i postepeno dodavati vodu dok se ne formira testo koje je kompaktno i elastično, kao plastelin. Napravite ga malo ranije da malo odstoji i prosuši se kako bi se ukrasi na pečatu bolje urezali.
Ukrase po želji lepite belancetom a pogaču premažite smesom od žumanca i ulja za bolji sjaj. Ja obično napravim četiri ukrasa sa pečatom i u sredini grozd od kuglica i 4 ružice, kao na slici.
Pecite u rerni na 200 C u prethodno zagrejanoj pećnici oko sat vremena.
Napomena: Da se kora ne bi prepekla, na pola pečenja odnosno kada se formira lepa boja kore, prekrijte je pek papirom kako ne bi izgorela.
Napomena: Ja sam se ovaj put igrala, i kolač stavila u kalup za torte, pa se zato tako malo raširila. Ukoliko kao što u receptu piše, stavite u šerpu, imaće taj fini ukalupljeni izgled i ići će u visinu jer u širinu neće moći.
Tagovi