Sastojci

Za 20 osoba

Testo

1 kg mekog brašna tip 400

1 komad/a svežeg kvasca

250 ml mleka

200 ml mlake vode

1 kafena kašičica soli

2 kafena kašičica šećera

2 supena kašika Svinjska mast

2 komad/a Žumanca

ukrase

100 gr brašna

1 do 2 supena kašika Dr. Oetker Gustin

pola dl vode

1 komad/a Belanca

1 komad/a Žumanca

malo prstohvat/a ulja

Naši proizvodi

Priprema

Priprema testa

Kvasac staviti u 200 ml mlakog mleka sa 2 kašičice šećera, promešati i ostaviti da se digne.

U većoj posudi sipati oko 800 gr brašna, so i blago umesiti sa kvascem. Zatim dodati žumanca, preostalu tečnost i mast i sve dobro umesiti uz dodavanje ostatka brašna kako bi se umesilo testo koje neće biti tvrdo ali ni meko i kompaktno i glatko, oko 5 do 10 minuta. Ostaviti ga da odstoji i naraste. 

Kad je naraslo, podeliti ga u 5 delova od kojih je jedan nešto veći i ostala 4.

Staviti testo u višu šerpu (ili kalup za torte) koja može da ide u rernu tako što će u sredinu ići najveći deo, a 4 preostala oko njega i ukrasiti ukrasima.

Priprema ukrasa

Ukraste pravite tako što ćete pomećati brašno i gustin i postepeno dodavati vodu dok se ne formira testo koje je kompaktno i elastično, kao plastelin. Napravite ga malo ranije da malo odstoji i prosuši se kako bi se ukrasi na pečatu bolje urezali. 

Ukrase po želji lepite belancetom a pogaču premažite smesom od žumanca i ulja za bolji sjaj. Ja obično napravim četiri ukrasa sa pečatom i u sredini grozd od kuglica i 4 ružice, kao na slici.

Pecite u rerni na 200 C u prethodno zagrejanoj pećnici oko sat vremena. 

Napomena: Da se kora ne bi prepekla, na pola pečenja odnosno kada se formira lepa boja kore, prekrijte je pek papirom kako ne bi izgorela.

Napomena: Ja sam se ovaj put igrala, i kolač stavila u kalup za torte, pa se zato tako malo raširila. Ukoliko kao što u receptu piše, stavite u šerpu, imaće taj fini ukalupljeni izgled i ići će u visinu jer u širinu neće moći.