Recept za nagradni konkurs: Slatki izazov

Sastojci

Za 6 osoba

Testo:

260 g Brašno T-400

75 g Šećer

1 prstohvat/a So

110 g Puter (hladan)

2 komad/a Jaja (L)

Fil:

20 g Puter

1 kg Jabuke (Granny Smith)

50 g Braon šećer

1/4 kafena kašičica Cimet

Preliv:

80 g Puter

80 g Med

50 g Šećer

80 g Bademi

Naši proizvodi

Priprema

Priprema testa:

U veliku posudu sipati brašno, šećer, prašak za pecivo i so pa promešati. Puter iseći na male kockice i dodati ga u mešavinu sa brašnom, ručno sjediniti sve sastojke dok se ne dobije masa koja podseća na parmezan (testo možete mesiti i u multipraktiku), potom dodati blago umućena jaja.

Mešenje testa:

Premestiti testo na pobrašnjenu radnu površinu i mesiti ga što kraće da puter ne bi počeo da se topi. Podeliti ga na 6 jednakih delova i formirati loptice. Svaku lopticu uviti u plastičnu foliju, blago pritisnuti i staviti u frižider na 2 h, ponoviti postupak i sa preostalih 5 loptica.

Priprema fila:

Jabuke oljuštiti, očistiti i iseći na kockice debljine 1-2 cm.

U velikom tiganju, na srednjoj temperaturi otopiti puter, potom dodati jabuke, cimet i šećer. Krčkati jabuke dok ne puste sok, zatim pojačati temperaturu i kuvati ih još 10 minuta da ispari višak tečnosti. Skloniti tiganj sa šporeta i prohladiti jabuke na sobnoj temperaturi.

Priprema kalupa:

Zagrejati rernu na 200°C sa ventilatorom, pleh obložiti papirom za pečenje pa poređati 6 kalupa za tart.

Priprema preliva:

U šerpici na nižoj temperaturi otopiti puter, zatim dodati med i šećer i sačekati da mešavina proključa. Nakon toga šerpicu skloniti sa šporeta i umešati usitnjene bademe (bilo bi dobro da koristiti listiće badema ali se teško pronalaze pa Vam savetujem da ih usitnite pomoću čekića za mesto).

Razvijanje testa:

Testo izvaditi iz frižidera, razvući ga oklagijom i utisnuti u kalup za tart pa ga izbušiti viljuškom na nekoliko mesta. Ponoviti postupak sa preostalih 5 loptica za tart.

Filovanje:

Ravnomerno rasporediti jabuke u svih 6 kalupa (ne pritiskati), zatim ih preliti pripremljenim prelivom.

Pečenje:

Staviti pleh na najnižu rešetku u rerni, zatim smanjiti temperaturu na 180°C i peći 30 minuta.